Silviu Mares 22 martie 2014
Doina Pana: Hotia din paduri trebuie sa ia sfarsit!
Doina Pana: Hotia din paduri trebuie sa ia sfarsit!
Doina Pana: Hotia din paduri trebuie sa ia sfarsit!

 

Silvicultorii și autoritățile trebuie să găsească împreună soluții pentru a obține o formă bună a Codului Silvic și a termina cu hoția din păduri, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, la un simpozion dedicat Zilei Internaționale a Pădurilor, sărbătorită pe 21 martie, anunţă Agerpres.

Doina Pană, adresându-se specialiștilor din silvicultură:

Facem la ora actuală dezbateri în țară pe noul Codul Silvic cu proprietarii de păduri, administratori și firmele care exploatează, astfel încât să ajungem la ceva bun. El (proiectul Codului Silvic — n. r.) a trecut de Senat în Camera Deputaților și vrem să iasă o formă bună, nu zic foarte bună, pentru că orice lege este perfectibilă, dar cât de bună se poate. Vă cer sprijinul ca să ieșim și cu alte proiecte legislative subsecvente și să terminăm odată cu hoția din păduri. Am înțeles că sub 5% se fură fără acte, iar restul cu acte și, în direcția asta, trebuie să ne aplecăm eforturile. O să ies în 2 — 3 săptămâni cu un proiect de Hotărâre de Guvern care o să ajute în sensul acesta. În primul rând, pădurea este un suport pentru viață și pe urmă un factor economic puternic de care trebuie să beneficiem și aici trebui să găsim un echilibru. De la dumneavoastră, ca specialiști, aștept soluțiile și sunt convinsă că le puteți aduce.

În opinia Doinei Pană, şcoala românească reprezintă un determinism crucial în schimbarea mentalității privind rolul pădurii, purtând în acest sens discuții cu ministrul Educației pentru introducerea în școli a unei materii obligatorii referitoare la mediu, mai ales la ape și păduri.

Doina Pană, citată de Agerpres:

Trebuie să conducem la o schimbare de mentalitate în rândul populației, dar acest lucru merge greu, ia ani, însă prin școală merge repede. Am vorbit cu ministrul Remus Pricopie astfel încât, în clasa a IX-a sau X-a, să existe o materie obligatorie unde elevul să învețe despre mediu și, în special, despre păduri și ape. Activitatea Romsilva trebuie să ajungă în fiecare școală pentru a ști ce înseamnă cu adevărat pădurea.

Directorului general al RNP-Romsilva, Adam Crăciunescu, spune că regia este preocupată să redefinească rolul pădurilor în contextul dezvoltării durabile la nivel global și în funcție de strategia forestieră stabilită la nivel european în această perioadă.

Adam Crăciunescu:

Căutăm soluții la modul în care pădurile pot contribui la dezvoltarea unei economii verzi și la mobilizarea resurselor pădurii. Problema actuală din domeniu se referă la atenuarea schimbărilor climatice, la asigurarea energiei regenerabile, adaptarea și protecția pădurilor la schimbări climatice și la furnizarea de produse regenerabile competitive din păduri. Romsilva este implicată în realizarea obiectivului 2020 pentru păduri, stabilit prin noua strategie forestieră europeană prin care să demonstreze că toate pădurile din Uniunea Europeană sunt administrate conform principiilor de gestionare durabilă a pădurilor.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, în 21 decembrie 2012, o rezoluție prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. ONU recomandă statelor membre să organizeze acțiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

În mesajul dedicat ediției din acest an a Zilei Internaționale a Pădurilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, menționează că trebuie să recunoaștem rolul vital al pădurilor și al angajamentului nostru de a lucra împreună pentru a proteja și a gestiona în mod durabil ecosistemele vitale din interiorul lor.

Manifestările organizate pentru a celebra Ziua Internațională a Pădurilor din 2014 includ plantarea de arbori, dar și alte evenimente, precum expoziții de artă, fotografie, vizionarea de filme și diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor.

Omenirea nu și-a pus problema rolului pădurii în mod științific decât foarte târziu, începând cu secolul al XIX-lea, ca urmare a modificărilor socio — economice ce au determinat o creștere importantă în utilizarea și exploatarea lemnului.

Pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului, care exercită funcții vitale pentru întreaga planetă. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni (inclusiv peste 2.000 de culturi indigene) depind de păduri, aceștia trăind în interiorul pădurilor.

 

Comentarii