Economie Actualitate

Decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist în Puiesti, ilegala

Decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist în Puiesti, ilegala
Decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist în Puiesti, ilegala
Decizia de interzicere a explorarii gazelor de sist în Puiesti, ilegala

 

Consiliului Local (CL) Puieşti a pierdut procesul cu Prefectura Vaslui, intentat la începutul acestui an, după ce aleşii au votat în unanimitate interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a obţinut ulterior acordul de mediu şi autorizaţie de construire pentru montarea unei sonde de prospectare a solului. Astfel, Tribunalul Vaslui a declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Puieşti de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei unde Chevron are cea de-a doua autorizaţie de construire pentru montarea unei sonde de prospecţiuni a solului, informează Mediafax.

În motivarea cererii de anulare a hotărârii CL Puieşti, Prefectura Vaslui susţine că documentul consilierilor locali nu respectă legislaţia din România cu privire la prospectarea şi extracţia resurselor naturale din subsol.

Prefectura Vaslui subliniază în cererea de anulare a hotărârii:

Comunităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

Reamintim că, la începutul lunii aprilie, compania Chevron a obţinut de la Consiliul Judeţean Vaslui autorizaţia de construire pentru sonda de explorare a gazelor de şist ce urmează a fi amplasată în extravilanul localităţii Puieşti. Eliberarea autorizaţiei de construire la Puieşti s-a făcut după ce Chevron obţinuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de şist în extravilanul localităţii respective. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obţinerea acordului de mediu la Puieşti în toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie 2013 a avut loc şi dezbaterea publică pe marginea proiectului, şedinţă care s-a desfăşurat, pe o perioadă de două ore, printre huiduieli şi fluierături ale localnicilor şi activiştilor de mediu, potrivit sursei citate. 

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •