Administratie Social

De-a alba neagra cu Biserica Greaca

De-a alba neagra cu Biserica Greaca
De-a alba neagra cu Biserica Greaca
De-a alba neagra cu Biserica Greaca

 

După ce, de câteva luni bune, se anunţă începerea lucrărilor de reabilitare a Bisericii Buna Vestire, primarul ne-a spus ieri că banii pentru demararea lucrărilor de reabilitare sunt prinşi şi în bugetul municipiului, şi în al judeţului, şi al arhiepiscopiei, însă momentan pe Programul Operaţional Regional nu pot fi obţinute fonduri pentru consolidare.

Biserica Greacă “Buna Vestire” a fost realizată în anul 1863, când Comunitatea Elenă din Brăila şi-a propus construirea unui locas de cult în care slujba să fie oficiată în limba greacă. De ani buni, edificiul nu a beneficiat de renovări, şi asta din cauza repetatelor procese pentru stabilirea proprietarului de drept. Mai precis, Comunitatea Elenă se afla în conflict cu Arhiepiscopia “Dunării de Jos”. Cele două părţi se plimbau prin instanţe, însă niciun complet de judecată nu a putut stabilea în proprietatea cui se află Biserica Greacă.

După ce mai bine de doi ani atât conducerea Primăriei, cât şi cea a CJ Brăila au trimis scrisori peste scrisori reprezentanţilor Arhiepiscopiei “Dunării de Jos” şi ai Comunităţii Elene din Brăila, în care era solicitată preluarea temporară a Bisericii Greceşti pentru a fi reparată. Cum la acea vreme Arhiepiscopia “Dunării de Jos” şi Comunitatea Elenă se aflau în conflict, cele două administraţii nu au putut face nimic. Însă disputa din sălile de judecată a luat sfârşit şi Biserica Buna Vestire a trecut în patrimoniul Arhiepiscopiei “Dunării de Jos”.

Deşi şi primarul şi preşedintele CJ au spus că în cel mai scurt timp vor începe lucrările de reabilitare a bisericii, fapt pentru care au alocat din bugete câte 5 miliarde, acum totul pare să intre în pauză, pentru că prin POR, nu mai pot obţine fonduri pentru consolidare.

Aurel Simionescu, în cadrul conferinţei de presă de ieri:

Nu cred că vom demara lucrările de reabilitare a bisericii, pentru că trebuia să avem discuţii cu cei de la POR. Nu cred că vom putea obţine fonduri pentru consolidarea bisericii, dacă obţinem, obţinem pentru elementele de pictură şi tot ce mai există în interiorul ei. Şi noi, şi judeţul, şi arhiepiscopia avem bani prinşi în bugete pentru demararea lucrărilor de consolidare, însă nu sunt suficienţi.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •