Administratie

CUP Dunarea somata sa plateasca o corectie de peste 16 milioane de lei, angajeaza o casa de avocatura

CUP Dunarea somata sa plateasca o corectie de peste 16 milioane de lei, angajeaza o casa de avocatura

Consilierii municipali au aprobat astăzi, într-o ședință de îndată, achiziționarea serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare a Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila în toate procesele administrative și judiciare contencioase, ori necontencioase, generate ca urmare a implementării Proiectului POS-Mediu 2007-2013 ”Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Brăila”. Valoarea corecției care face obiectul acestui contract este de 16.466.655,20 lei.

Proiectul a fost aprobat cu 17 voturi pentru și 5 împotrivă (ale consilierilor PNL), la ședință fiind prezenți 22 de aleși locali din cei 27 în funcție. Au lipsit motivat de la această ședință consilierii ALDE Daniela Rădulescu și Dan Păun, consilierul PND Gina Ilie, consilierii PNL Sorin Ioniță și Marian Fusea.

[quote]Solicitarea achiziționării acestor servicii juridice de către CUP Dunărea este justificată de soluționarea litigiilor cu autoritățile de control care au efectuat sau urmează să efectueze activități de verificare cu privire la desfășurarea procedurilor și contractelor de achiziție publică în cadrul Proiectului POS-Mediu 2007-2013 ”Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Brăila”, în urma cărora s-au stabilit sau urmează să se stabilească corecții financiare sau sancțiuni în sarcina societății conform OUG 66/2011.[/quote] se arată în raportul de specialitate atașat proiectului.

Directorul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea a declarat că sursa de finanțare pentru achiziționarea acestor servicii de consultanță juridică o reprezintă veniturile proprii ale societății, nefiind necesară finanțarea acesteia de la bugetul local. Mangiurea a spus că apreciază că maxim 1% din valoarea proiectului ar putea să rezolve problema.

Consilierii PNL, prin vocea lui Petrică Popa au cerut câteva lămuriri. Consilierul liberal a întrebat ”de ce este nevoie de aceste servicii acum, atât de brusc, dacă există un audit în desfășurare la CUP Dunărea și dacă s-au solicitat unele corecții financiare de la instituțiile europene”.

Mangiurea a spus că la începutul lunii noiembrie CUP Dunărea a primit un proiect de proces verbal din partea autorității de management, unde pe proiectul finalizat PY 1 au fost anunțați că vor suporta o corecție, aplicată de auditul Comunități Europene în anul 2012 ca urmare a verificărilor făcute în documentație.

Șefa compartimentului de implementare a proiectului de la CUP Dunărea a reușit să dea mai multe explicații coerente decât a făcut-o Mangiurea. Aceasta a spus că este vorba despre o corecție recunoscută de statul român la un proiect finalizat și recepționat.

[quote]Raportul final al proiectului a fost supus verificărilor Curții de Conturi la începutul anului 2017 și a fost transmis la Comisia Europeană. Aceștia au observat faptul că statu român nu a implementat măsurile dispuse prin raportul de control transmis statului român înanul 2012. Conform concluziilor acestui raport, statul român și-a asumat aceste corecții. Este vorba despre o corecție aplicată pe perioada de licitație… Raportul observatorului desemnat de Ministerul de Finanțe concluzionează faptul că procedura de licitație s-a desfășurat conform procedurilor  legale[/quote], a spus șefa compartimentului de implementare a proiectului de la CUP Dunărea.

Aceasta a precizat că statul român a plătit corecția către Comisia Europeană în anul 2012, iar acum se îndreaptă către beneficiar pentru a recupera sumele de bani. Reprezentanții CUP Dunărea speră ca acest litigiu să se rezolve pe cale administrativă și aceste corecții să să plătească de la bugetul statului, iar în caz contrar se va merge în instanță.

Cele prezentate de conducerea CUP Dunărea nu i-a convins pe consilierii liberali care au votat împotriva acestui proiect de hotărâre.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •