Actualitate Social

Cum poti obtine pensie de boala fara sa fi lucrat nici macar o zi

Cum poti obtine pensie de boala fara sa fi lucrat nici macar o zi
Legea le da dreptul. Cum poti obtine pensie de boala fara sa fi lucrat nici macar o zi
Legea le da dreptul. Cum poti obtine pensie de boala fara sa fi lucrat nici macar o zi

 

Persoanele care îşi pierd capacitatea de muncă de tineri pot primi pensie de invaliditate de 350 de lei pe lună, chiar dacă nu au cotizat niciodată la sistemul de pensii. Este suficient să încheie un contract şi să plătească 252 de lei o singură lună.

Cei care îşi pierd capacitatea de muncă înainte de a apuca să aibă o slujbă pot primi pensie de invaliditate de 350 de lei pe lună, chiar dacă nu au cotizat niciodată la sistemul de pensii. Este suficient să încheie un contract şi să plătească 252 de lei o singură lună. După ce obţin calitatea de asigurat, pot beneficia de pensia minimă garantată de stat. Evident, trebuie şi să îndeplinească toate condiţiile de boală cerute de lege.

* O singură rată la Casa Judeţeană de Pensii *

 

Persoanele care nu au lucrat deloc, dar care se îmbolnăvesc şi nu pot activa pe piaţa muncii se pot pensiona pe caz de boală plătind o singură rată la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Brăila pe bază de contract, suma pe care trebuie să o achite pentru a avea calitatea de asigurat. Dacă îndeplinesc și toate condiţiile medicale cerute de lege pentru pensia de invaliditate, atunci astfel de persoane care nu au muncit niciodată pot primi un venit minim de la stat pe toată perioada vieţii. Asemenea persoane se asigură la CJP, iar după aceea beneficiază de o pensie minimă de 350 de lei, chiar dacă nu au lucrat niciodată.

Poate vă întrebați dacă este sau nu posibil așa ceva. Noi vă spunem că da și vă oferim și o explicație. În 2011 a intrat în vigoare Legea nr. 263/2010, cunoscută drept Legea pensiilor. Un articol din acea lege obliga persoanele care se îmbolnăveau şi îşi pierdeau capacitatea de muncă să aibă un stagiu minim de cotizare la bugetul asigurărilor sociale (la pensii). Dacă persoana care avea vârsta până la 20 de ani se îmbolnăvea, atunci avea nevoie de un stagiu minim de cotizare de un an. O persoană cu vârsta între 45 şi 49 de ani avea nevoie de un stagiu de cotizare de 20 de ani. Prin decizia Curţii Constituţionale din iunie 2012 s-au declarat ca fiind neconstituţionale dispoziţiile articolului 73, alin 1) şi articolului 74 din Legea nr. 263. Astfel, persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate în funcţie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurată. Practic, nu s-a mai impus un minim necesar. Anterior acestei decizii, deşi aveau aviz favorabil de încadrare în grad de invaliditate, respectivele persoane nu puteau beneficia de pensie de invaliditate.

* Care sunt paşii de urmat pentru a beneficia de pensie de boală *

 

Persoana care nu a lucrat înainte de a se îmbolnăvi trebuie să încheie un contract de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii potrivit legii. Orice persoană care încheie acel contract trebuie să plătească cel puţin o lună suma stabilită de lege pentru a avea calitatea de asigurat. Adică, va cotiza o sumă minimă de 252 de lei pe lună, calculată la un venit potenţial de 804 lei (contribuţia este de 31,3% din venit, iar venitul minim la care se aplică procentul respectiv reprezintă 35% din câştigul salarial mediu brut pe ţară care a stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2014). După ce a devenit asigurată, persoana respectivă, fără a conta câte luni sau câţi ani cotizează la sistemul de pensii pe bază de contract, va beneficia de o pensie minimă pe caz de boală de 350 de lei pe lună, pe care tot statul a stabilit-o ca fiind pensia minimă pe ţară. Dar pentru a beneficia de acest venit minim de 350 de lei pe lună, pe lângă contractul cu Casa de Pensii persoana în cauză trebuie să achite minimum o lună suma de 252 de lei. Toate acestea sunt valabile, numai dacă dosarul medical îndeplineşte condiţiile încadrării în grad de invaliditate.

Curtea Constituţională a dat hotărârea nr. 680 din 2012, prin care a şters din Legea pensiilor articolul care condiţiona obţinerea dreptului la pensie de boală de un anumit stagiu de cotizare la bugetul asigurărilor sociale. În Legea nr. 263/2010 existase un tabel prin care se condiţiona pensia de invaliditate de vechimea în muncă. Dacă te îmbolnăveai la 23-25 de ani, legea spunea că trebuia să ai minimum trei ani vechime, pentru a te pensiona în grad de invaliditate. Dacă boala survenea la vârsta de 37-41 de ani şi persoana îşi pierdea capacitatea de muncă (parţial sau total), nu ar fi beneficiat de pensie de invaliditate decât dacă ar fi avut minimum 14 ani lucraţi. În 2012, prin decizia Curţii Constituţionale, s-a eliminat această prevedere din lege.

* Dosare de pensionare pe caz de boală, trimise la Bucureşti *

 

Foarte multe astfel de dosare de pensionare pe caz de boală sunt trimise spre verificare la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă (INEMRCM). Nu de puţine ori, dosarele respective sunt respinse pentru că persoanele care le-au depus nu se încadrează în gradele de invaliditate respective. Nu înseamnă că orice persoană care solicită şi depune documentaţia necesară înscrierii la pensie de invaliditate va şi primi o pensie de invaliditate. Statistica arată că aproximativ 9% dintre persoanele care vor să se pensioneze pe caz de boală sunt respinse de comisia de expertiză sau de INEMRCM Bucureşti

Iată ce spune decizia nr. 680 a Curţii Constituţionale, din 26 iunie 2012, prin care se declara neconstituţional un articol din Legea pensiilor:

Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată şi constată că sintagma “în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3” din cuprinsul art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •