
Culoarea si natura veselei si a tacamurilor influenteaza felul in care percepem mancarea, arata un studiu publicat in revista stiintifica Flavour, care nu recomanda recurgerea la rosu pentru stimularea poftei de mancare.
„Felul in care percepem mancarea este o experienta multisenzoriala care implica nu numai gustul si textura alimentelor, ci si aroma si aspectul”, spun autorii studiului. „Chiar inainte ca hrana sa ajunga in gura, creierul isi formeaza o parere despre ea, lucru care influenteaza intreaga experienta alimentara”, spun cercetatorii de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie). Ei au efectuat o serie de teste cu tacamuri de diferite culori, forme, materiale si greutati, pentru a evalua impactul lor gustativ la cateva zeci de voluntari. Culoarea rosie nu ar stimula deloc pofta de mancare. La rosu s-ar putea recurge pentru felurile de mancare pe care le consuma cei care trebuie sa isi rationalizeze alimentatia, nu si cei prea slabi”, se spune in studiu.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca mancarea gustata de pe varful cutitului are gust mai sarat decat din lingura sau furculita si ca pare ‘mai pretioasa’ daca se mananca cu o lingura usoara de plastic. La inceputul anului, intr-un alt studiu, se arata ca ciocolata calda pare mai buna servita intr-o ceasca portocalie sau bej decat intr-una alba sau rosie. Specialistii precizeaza totusi ca nu exista nicio formula magica si ca totul depinde de tipul de aliment consumat. De exemplu, gustul de lamaie din limonada gazoasa pare mai bun intr-o doza galbena decat intr-una albastra, iar o bautura intr-o doza roz va fi perceputa ca fiind mai dulce.
