Cultura

Cristian Robu-Corcan si Liviu G. Stan isi vor lansa ultimele carti la BOOKFEST 2014

Cristian Robu-Corcan si Liviu G. Stan isi vor lansa ultimele carti la BOOKFEST 2014
Cristian Robu-Corcan si Liviu G. Stan isi vor lansa ultimele carti la BOOKFEST 2014
Cristian Robu-Corcan si Liviu G. Stan isi vor lansa ultimele carti la BOOKFEST 2014

 

Scriitorii Cristian Robu-Corcan şi Liviu G. Stan, jurnalişti ai ProBrăila, îşi vor lansa vineri ultimele cărţi la Bucureşti în cadrul Târgului de Carte Bookfest 2014. Cărţile celor doi scriitori au apărut recent la editura Herg Benet.

Este vorba despre romanele „Fără ruşine”, de Cristian Robu-Corcan, şi „Sânge de pasăre pe haine”, de Liviu G. Stan.

Acţiunea ambelor romane se desfăşoară în Brăila.

„Fără ruşine” spune povestea unui scriitor epuizat emoţional pe nume Matei Istodor. Aflat la vârsta pensionării, Matei Istodor mai are o simplă formalitate de bifat pentru a deveni şi el un pensionar ca toţi pensionarii: depunerea dosarului de pensie. Uşor de spus, greu de făcut. Această tentativă banală aprinde fitilul unei bombe existenţiale a cărei explozie va amesteca trecutul şi prezentul într-un nod impenetrabil al memoriei şi introspecţiei. Absurdul bâlciului cotidian, reveriile copilăriei, viaţa consumată, tinereţea, iubirea, familia, cruzimea comunismului, singurătatea bătrâneţii, adevărurile crunte ale literaturii şi lecţiile şi mai crunte ale vieţii, toate acestea compun labirintul unui roman la capătul căruia ni se relevă o concluzie ultimativă privind condiţia scriitorului şi necesitatea ruşinii în această lume.

„Sânge de pasăre pe haine” debutează într-o iarnă: un regizor polonez pe nume Dawid Jarek soseşte în România pentru a turna un film despre trecutul misterios al mamei sale. Nu e decât următoarea etapă a unei crime care i-a mutilat în copilărie imaginaţia: uciderea cu bestialitate a unei păsări într-o pădure din Polonia. Autorul: tatăl său. Întipărită peste ani pe retina maturului, amestecând timpurile într-un labirint al spaimelor, scena morbidă din copilărie pune în funcţiune mecanismul unui iad lăuntric ce-l poartă pe Dawid Jarek asemenea unei fantome prin prorpia dramă de familie întinsă tectonic între două epoci: Polonia comunistă şi România contemporană. Cu cât periplul său coşmaresc va pătrunde şi mai adânc în negura din trecutul mamei, cu atât i se va revela şi mai clară o continuare ereditară a crimei din pădurea copilăriei şi o viziune definitivă: „Din pomul vieţii, doi părinţi au scuipat”.

Cristian Robu-Corcan, redactor-şef al al www.probr.ro şi al publicaţiei regionale www.sud-est-forum.ro, este jurnalist şi scriitor. S-a născut în Brăila la data de 7 mai 1971. Este licențiat în Științe Juridice. A debutat în presa brăileană, ca editorialist, în 2008. A realizat emisiuni de televiziune. A realizat și condus publicația culturală „Obiectiv Cultural”. Este autorul a trei cărți de literatură și este prezent în publicistica românească cu articole de antropologie urbană, interviuri, cronici, eseuri, analize etc.

Liviu G. Stan, membru al echipei www.probr.ro şi redactor-şef adjunct al publicaţiei regionale www.sud-est-forum.ro, este jurnalist și scriitor. S-a născut în Brăila la data de 8 martie 1987 şi este licențiat în Jurnalism. A debutat în presa brăileană, ca editorialist, în 2008. A realizat publicația culturală “Obiectiv Cultural”. Este autorul a două cărți de literatură și este prezent în publicistica românească cu articole de antropologie urbană, interviuri, cronici, eseuri, analize etc.

Cărţile celor doi prozatori brăileni pot fi comandate online de pe site-ul librăriei Herg Benet, accesând link-urile următoare: Cristian Robu-Corcan – „Fără ruşine” şi Liviu G. Stan – “Sânge de pasăre pe haine”.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •