Politica

Cristian Diaconescu: A trecut timpul presedintelui-jucator. Ne treubie un alt gen de presedinte

Cristian Diaconescu: A trecut timpul presedintelui-jucator. Ne treubie un alt gen de presedinte
Cristian Diaconescu: A trecut timpul presedintelui-jucator. Ne treubie un alt gen de presedinte
Cristian Diaconescu: A trecut timpul presedintelui-jucator. Ne treubie un alt gen de presedinte

 

Cristian Diaconescu, candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, susţine că România are nevoie de un alt gen de preşedinte, că a trecut vremea preşedintelui-jucător şi că viitorul şef al statului trebuie să aibă experienţă în zone care au legătură cu mandatul de preşedinte.

Cristian Diaconescu, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, citat de Mediafax:

Nu mai e vremea preşedintelui -jucător, este vremea unui alt gen de preşedinte. România a intrat prin eforturile uriaşe ale preşedinţilor de până acum într-o altă logică internaţională în care preşedinţii au un rol. Avem loc la masă, nu mai trebuie să ne batem intern pentru reformarea ţării, în afară de a păstra două, trei instituţii, toate celelalte merg în logica europeană şi euroatlantică singure, de la Ministerul Apărării până la Ministerul Economiei. (…) În acest moment, la masa decizională trebuie să ai anumite calităţi politico-diplomatice prin care să susţii locul câştigat de aceşti oameni cu greu pentru că ei au fost puşi în situaţia în care viitorul preşedinte nu va mai fi pus, să lupte cu clişee şi cu inerţii interne care veneau de dinante de ‘89.

Potrivit sursei citate, întrebat dacă se referă şi la Ion Iliescu, Diaconescu a răspuns:

Într-o oarecare măsură, da, câtă vreme a fost sprijinitorul procesului de integrare în NATO şi al închiderii capitolelor pentru Uniunea Europeană. Pentru aceste lucruri, da, pentru restul mai discutăm. Mă refer strict la ce au făcut în exerciţiul mandatului, nu la anumite atitudini. Dar mai ales preşedintele Băsescu a fost pus în situaţia de a apăra, iată, şi cu preţul onoarei proprii, de a apăra anumite instituţii pentru a rămâne în logica europeană şi datorită rezultatelor obţinute de el iată că am rămas. Acum trebuie să ne comportăm exact ca şi partenerii noştri.

Cristian Diaconescu a afirmat că printre potenţialii candidaţi la prezidenţiale se află şi persoane care au multă experienţă instituţională în zone care au legătură cu mandatul de preşedinte, referindu-se la Mihai Răzvan Ungureanu, Mircea Geoană şi Cătălin Predoiu.

Diaconescu a explicat:

Cred că profilul viitorului preşedinte şi privind la prezumptivii candidaţi începe să se contureze, deci este vorba de cineva cu multă experienţă instituţională în zone care au legătură cu mandatul de preşedinte şi care pot asigura atât reprezentarea, cât şi garantarea intereselor naţionale, intrând în zona de competenţă a acestui post din punctul de vedere al profesionalismului. (…) După părerea mea din susceptibilii candidaţi se apropie Mihai Răzvan Ungureanu, se apropie Mircea Geoană, nu ştiu dacă va candida, unii mai mult, alţii mai puţin, şi într-o oarecare măsură Cătălin Predoiu. În rest, sunt foarte departe.

Cristian Diaconescu a ţinut să sublinieze faptul că a venit vremea ca electoratul român să nu mai voteze un şef de stat după aspecte ce vizează popularitatea, ci să se ghideze după principiul eficienţei:

Schizoidismul nostru ca electori, ca societate, în a-l vota pe unul care ni se pare simpatic ca pe urmă să-i cerem să fie eficient s-ar putea ca astăzi să fie contraproductiv pentru că sunt mizele altele în exterior, să reuşim să ne ducem spre un personaj care pe urmă ne dezamăgeşte şi în momentul când ai o ameninţare la adresa securităţii naţionale în proximitatea României dezamăgirea asta se poate transforma în dezastru. Preşedintelui îi revin punctual responsabilităţi de decizie aproape în fiecare săptămână în legătură cu pacea sau războiul, credeţi-mă nu e populism, credeţi-mă pe cuvânt, ştiţi că vin de acolo, nu vorbesc ce am auzit sau citit în ziare.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •