Actualitate Social

Cresele care gazduiesc copii si pe timp de noapte vor functiona doar in cazuri exceptionale

Cresele care gazduiesc copii si pe timp de noapte vor functiona doar in cazuri exceptionale
Cresele, care gazduiesc copii si pe timp de noapte, vor functiona doar in cazuri exceptionale
Cresele, care gazduiesc copii si pe timp de noapte, vor functiona doar in cazuri exceptionale

Creșele cu program săptămânal, care găzduiesc copii și pe timp de noapte, vor funcționa doar în situații excepționale, în sistem public ori privat, după ce un act normativ a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Documentul, ce a intrat în vigoare luni, 7 iulie 2014, stabilește, de asemenea, că la creșă nu mai pot fi înscriși copiii cu vârsta de până la un an.

Legea nr. 90/2014 pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500, din 4 iulie, prevede că aceste unități vor funcționa săptămânal doar în situații excepționale. Potrivit actulului normativ, “creșele se înființează, se organizează și funcționeaza drept centre cu program de lucru zilnic și/sau, în situații excepționale, săptămânal, în sistem public ori privat”.

Astfel, au fost eliminate și prevederile care stabileau că acele creșe cu program de lucru săptămânal funcționează 5 zile pe săptămână, în regim „non-stop”, adică începând de la ora 7.00 a zilei de luni și până vineri, la ora 19.00. Creșele săptămânale asigurau inclusiv găzduirea copiilor pe timpul nopții, însă, având în vedere noile reglementări, creșele cu program săptămânal vor funcționa doar în situații excepționale.

Potrivit inițiatorilor documentului, este esențial ca ambii părinți să participe la creșterea și educarea copiilor lor, să petreacă timpul cu ei, pentru a le asigura confortul emoțional și stabilitatea de care au nevoie în dezvoltarea lor. În plus, părinții trebuie să înțeleagă impactul emoțional negativ pe care îl are separarea, chiar și pentru câteva zile, de copiii lor în vârstă de până la 3 ani.
Deputații mai spun că, din păcate, unii părinți ignoră aceste aspecte și decid să-i ducă pe micuți la creșe săptămânale, uneori din comoditate sau lipsa responsabilității. Ba mai mult, în 17 județe ale țării există creșe săptămânale în care copiii sunt lăsați de luni până vineri, unii nefiind vizitați deloc de părinți în acest interval. În Brăila sunt 3 astfel de instituții de învățământ, și anume: Creșa nr.1, situată pe strada I.C. Brătianu, Bl. 2 bis, cu o capacitate de 40 locuri și program de zi de luni până vineri, de la 6.00 la 19.00; Creșa nr.2, de pe strada Ghioceilor nr. 8 bis, având o capacitate de 80 locuri și program de zi, de luni până vineri, de la ora 6.00 la ora 19.00; Creșa  nr.3, de pe strada Oborului nr. 11, cu o capacitate de 40 locuri la creşa cu program de zi, de luni până vineri, de la 6.00 la 19.00, și 40 de locuri la creșa cu program săptămânal, de luni până vineri, în intervalul orar 6.00 – 20.00.
În expunerea de motive, demnitarii inițiatori au menționat:

Aceasta constituie o formă de abandon mascat al copilului, care impiedică dezvoltarea lui armonioasă din punct de vedere afectiv, realizarea legăturilor emoționale dintre copil, părinți și ceilalți membri ai familiei, fapt ce determină necesitatea desființării acestora, pentru a responsabiliza familiile de a se implica activ în îngrijirea și creșterea copiilor lor.

Astfel, ca urmare a intrării în vigoare a noului act normativ, vor funcționa doar creșele organizate cu program de lucru zilnic, în intervalul orar 6.00 – 18.00. Și veștile rele pentru părinți nu se opresc aici. La creșă nu vor mai putea fi înscriși copiii cu vârsta de până la un an,deoarece documentul prevede că vor fi asigurate servicii de îngrijire, supraveghere și educație doar copiilor de vârstă antepreșcolară. Până acum, potrivit prevederilor legale, grupele de vârstă la creșă erau următoarele: grupa mică, până la împlinirea vârstei de un an; grupa mijlocie, între un an și 2 ani; grupa mare, între 2 ani și 4 ani.

Însă, de acum înainte, conform dispozițiilor aplicabile de luni, 7 iulie 2014, se elimină grupa mică, iar înscrierile se pot face doar pentru copii de vârstă antepreșcolară, adică doar pentru cei care au împlinit un an.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •