
[quote style=”1″]Nu vreau sa cad in capcana unui desert bascalios, insa Crema de zahar ars, este un desert arhicunoscut, putini dintre noi nu au facut-o macar odata, chiar si asa, dupa cum sugereaza denumirea, este si probabil va ramane mult timp crème a la crème-ul deserturilor noastre. Ca la orice preparat des intalnit, diferenta o fac intotdeuna nuantele, tusele fine ale unui ingredient, principal sau nu, tuse care aduc note dominante, sau fine si proaspete, gustului deja bine cunoscut. Ei bine, sper eu, ca in cele ce urmeaza, sa savarsim o Crema de zahar ars o idee mai altfel fata de cele bine cunoscute, aceasta fiind dovada clara, in opinia mea, ca in gastronomie, ca si in alte domenii, nimic nu este imuabil, inspiratia de moment si curajul, pot transforma, uneori radical, orice preparat cunoscut, intr-o noua provocare gustativa. Sa urmarim impreuna ce ne trebuie pentru o Crema de zahar ars…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
Pentru crema
- ½ litru de lapte
- 4 oua
- 200 g zahar
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
- 15 ml rom alb Havana
- 10 g coaja de lamaie confiata
Pentru caramel
- 150 g zahar
[/list]
Mod de preparare:
Si ca sa fie treaba buna, procedam initial la caramelizarea zaharului, intr-o cratita mai inalta, punem zahar si il lasam la foc pana se topeste si capata culoare maronie, amestecand in el pentru a nu se arde. Nu lasam prea mult zaharul la foc pentru ca devine amar. Atunci cand este topit in intregime, luam de pe foc vasul si il rotim usor astfel incat zaharul topit sa imbrace peretii cratitei. Continuam manopera pana ce se intareste zaharul uniform pe pereti si in fundul cratitei, astfel incat sa avem un strat egal distribuit.
Intr-un vas inalt mixam ouale spuma, apoi adaugam in ploaie zaharul pentru crema si Bourbon-ul vanilat. Continuam mixarea la viteza modica, adaugam laptele, romul si lamaia confiata.
Adaugam compozitia in cratita tapetata cu caramel, nu va speriati daca trosneste caramelul, asta e de bine.
Asezam cratita in cuptorul preincalzit in bain marie (cratita cu crema de zahar ars se pune intr-un vas mai mare care contine apa) si lasam timp de aproximativ 90 minute.
Se scoate crema din cuptor si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit o introducem la frigider pentru cel putin 3-4 ore. Se serveste musai rece!
Sursa: Retete Culinare