[quote style=”1″]Nu cred ca exista un desert mai rapid de preparat decat banala clatita, probabil acesta fiind motivul pentru care a devenit extrem de popular. Simplu in pregatire, componentele sunt regasite in orice frigider, acestea constituie o baza excelenta pentru orice fel de umplutura, fie sarata, fie dulce.
Reteta de baza cuprinde cateva coordonate neschimbate: apa (cu sau fara lapte), ou, faina, ulei si sare. Chiar si asa, orice lucru simplu, se poate complica. Daca dorim sa obtinem clatite reusite, atat ca si gust, cat ca si forma, consistenta, este necesar sa evitam excesele de orice fel.
Una dintre cele mai intalnite erori savarsite pe parcursul “fabricarii” clatitelor este concentrarea excesiva asupra clatitei, in dauna interesului pentru umplutura, asta fireste, in incercarea fiecaruia de a savarsi “clatita suprema”. Este bine ca aceasta atentie “peste limite” sa fie directionata exclusiv spre umplutura. Acolo-i savoarea clatitei. Incercati si nu ve-ti regreta! Haidem sa vedem ce ne trebuie, suflecam manecile si gata…la clatite![/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 1 pahar de faina
- 2 oua
- ½ pahar lapte
- ½ pahar apa
- 2 linguri ulei
- ¼ lingurita sare
- 500 g visine congelate
- 8 linguri de zahar
Mod de preparare:
Batem ouale apoi adaugam faina in ploaie. Adaugam treptat laptele si apa. Potrivim din sare, si batem in continuare compozitia pana obtinem un aluat subtire si cremos. Lasam aluatul la odihna 15-20 minute.
Ne procuram (prin mijloacele aflate la indemana) o tigaie incapatoare, o incingem pe aragaz la foc mediu. Ungem cu putin ulei, luam cu un polonic aluat de clatite, turnam si cu miscarea aia gratioasa din incheietura mainii, uniformizam aluatul pe toata suprafata tigaii. Coacem clatita fata/verso! Nu va apucati sa efectuati cine stie ce aruncaturi, ca prin filme, sau daca doriti acrobatii, verificati sa aveti si plasa de siguranta! Continuati aceleasi miscari, pana epuizati aluatul si constatati ca a crescut teancul de clatite. Daca nu a crescut, reluati de la pasul 1.
Alaturat, reduceti visinile cu zahar, pana obtineti un sirop de consistenta groasa, aceasta reductie constituind dressing-ul clatitelor noastre.
Serviti clatitele calde, rulate sau pliate in patru, cu umplutura dulce, ca in cazul de fata, sau cu umplutura sarata (imaginatia voastra sa faca restul). Montati cu un fir de menta fresh si cu miez de nuca. N-o sa va para rau!
Trucuri de bucatar:
Incercati sa nu adaugati zahar in clatite, chiar daca le umpleti cu dulce, deoarece vor deveni lipicioase, se vor lipi de tigaie si se invechesc mai repede. Nu exagerati cu esentele de orice tip, pentru ca o clatita excesiv de aromata, va acoperi gustul umpluturii.
Umpleti clatitele doar inainte de servire. Se pot pastra si la frigider, cateva zile, sigilate in folie si se reincalzesc la microunde inainte de umplere.
Pofta buna si succes!
Sursa: Retete Culinare