
Ciocolata calda pare mai buna cand se serveste intr-o ceasca portocalie, dupa cum au demonstrat doua echipe de cercetatori de la Universitatea politehnica spaniola din Valencia si de la Universitatea britanica din Oxford, care au dar unor voluntari sa guste ciocolata calda, servita in cesti in patru culori diferite: alb, crem, rosu si portocaliu.
„Culoarea vasului in care sunt servite hrana si bautura poate ameliora anumite caracteristici, cum ar fi gustul sau aroma”, spune Betina Piqueras-Fiszman intr-un comunicat al universitatii din Valencia.
„Nu exista o regula fixa care sa spuna ca o ceasca de a anumita culoare sau forma imbunatateste gustul sau aroma. In realitate depinde de tipul alimentului”, adauga ea, insistand pe potentialul adesea necunoscut al vasului in materie de gastronomie. De exemplu, o bautura imbuteliata in ambalaj roz va fi perceputa ca mai dulce decat este in realitate.
Alte studii au demonstrat ca o spuma de capsuni pare mai dulce si cu mai multa savoare daca este servita pe o farfurie alba decat pe una neagra. Studiul este publicat in revista stiintifica „Journal of Sensory Studies”.