Politica

Cine poate revigora PDL? E oficial, Blaga, Macovei si Udrea se lupta pentru sefia PDL

Cine poate revigora PDL? E oficial, Blaga, Macovei si Udrea se lupta pentru sefia PDL

cine poate revigora PDLElena Gabriela Udrea si-a depus duminica 3 martie, la ora 14.00, candidatura la presedintia PDL, alegerile interne din urmand sa aiba loc la Conventia Nationala Extraordinara din 23 martie.
Udrea s-a alaturat astfel celorlalti doi contracandidati, Vasile Blaga si Monica Luisa Macovei, care s-au inscris saptamana trecuta in cursa. Aceasta este sustinuta in demersul sau de 11 lideri de filiala carora li se adauga doua organizatii de sector din Capitala. Printre sustinatorii Elenei Udrea se afla Emil Boc, Elena Basescu, Ion Ariton, Cristian Petrescu, Gheorghe Stefan (Pinalty), Florin Popescu, Vasile Gherasim, Daniel Buda, Roberta Anastase, Adrian Radulescu si Eugen Tomac.

Desi la prima vedere batalia pare transata in favoarea actualului presedinte, Vasile Blaga, numarul mare de delegati de la conventie ar putea da planurile acestuia peste cap, multi dintre membrii din esalonul 2 si 3 al organizatiilor al caror lideri il sustin pe Blaga, nu-l vor vota pe acesta.

Vasile BlagaVasile Blaga isi sustine campanie in primul rand prin acuzatiile pe care acesta le face, in incercarea de a pasa responsabilitatea catastrofei electorale din 9 decembrie 2012, catre Traian Basescu, Emil Boc si Elena Udrea, desi acum, in campania interna, se vrea “unificatorul”, cel care va strange toti simpatizantii in jurul PDL. Blaga acuza rezultatul slab de la localele din iunie, dar, intre localele din 2008 si cele din 2012, PDL a pierdut doar 5,25% din voturi, adica 117.464 voturi. Unele organizatii chiar au crescut fata de 2008. In schimb, la parlamentarele din 2012, PDL a pierdut 45,12% din voturi fata de parlamentarele din 2008, o pierdere de 1.005.671 voturi. Cu toate acestea, la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, PDL-ul condus de Vasile Blaga a pierdut aproape jumatate din voturi, in comparatie cu PDL-ul condus de Emil Boc, unul dintre principalii sustinatori ai motiunii Udrea la aceste alegeri din PDL. Acuzand filalele de lipsa rezultatelor, Vasile Blaga se acuza pe sine. El, in calitate de lider al PDL si de organizator cu pretentii de competenta, a fost incapabil sa le organizeze si sa le mobilizeze, ba mai mult nici in colegiul in care a candidat nu a obtinut un rezultat bun, desi USL i-a creat toate conditiile, punand acolo un candidat cvasi-necunoscut. Dar cea mai mare eroare a ARD-ul a constat in declaratiile de dragoste pe care Blaga si alti lideri ai PDL le-au facut PNL-ului condus de Crin Antonescu, pentru “reintregirea dreptei”. ARD a vrut sa fie alternativa la USL-ul care a dat “lovitura de stat” in vara, dar in acelasi timp a propus in campania electorala din noiembrie –decembrie 2012, o alianta cu partidul condus de cel care nu mai are decat un vis, sa-i ia locul lui Basescu la Cotroceni cat mai repede cu putinta. Singura strategie a lui Blaga si a unora dintre apropiatii sai este alianta cu PNL, iar plecarea lui Sorin Frunzaverde la PNL cu o luna si jumatate inaintea alegerilor locale, ar putea fi un semnal, mai ales ca aceasta a fost strategia pe care Blaga a propus-o in campania pentru Conventia din 2011 si este si strategia pentru Conventia din 23 martie, ceea ce va face din PDL un partid balama, care sa se invarta in jurul lui 10%. De altfel PDL-ul condus de Blaga s-a disociat de guvernarea Boc, sperand sa convinga niste alegatori sa-i voteze, pe fondul antipatiei fata de tandemul Basescu-Boc. Dar aceasta strategie a dat chix si PDL a luat la alegerile parlamentare mai putine voturi decat cei care votasera la referendum impotriva demiterii lui Traian Basescu.

La o analiza a rezultatelor de la Braila, se poate constata ca PDL a obtinut in 2008, la alegerile locale, 139 consilieri locali, iar in 2012, cand au candidat pe sigla AVB, s-au obtinut 180 de consilieri, dintre care 117 ai PDL, adica o scadere nesemnificativa. Interesant este faptul ca la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, cand teoretic, PDL-istii ar fi trebuit sa boicoteze votul, 15561 braileni au votat impotriva demiterii, iar la alegerile parlamentare din decembrie 2012, adica la doar patru luni si jumatate, ARD Braila a adunat 14496 voturi la Camera Deputatilor si 13502 la Senat, diferenta de aproape 1000 de voturi intre candidatii de la Camera Deputatilor si cei de la Senat, datorandu-se scorului cu mult peste media partidului obtinut de Alexandru Nazare. Fata de alegerile parlamentare din 2008, PDL Braila a scazut de la 25365 voturi la Camera Deputatilor, la 14496, pierzand astfel circa 10500 voturi, in conditiile in care prezenta la vot din 2008 a fost mai mica decat cea din 2012. Dar cea mai mare scadere se vede la comparatia dintre voturile obtinute in decembrie 2009, la alegerea presedintelui Romaniei, cand PDL Braila a obtinut 42688 voturi pentru Basescu in primul tur, iar in turul II s-a obtinut cel mai bun scor electoral al PDL la Braila, 44,95% si 75937 voturi pentru Traian Basescu.  iar de aceasta scadere nu este strain Vasile Blaga, cel care l-a sustinut pe Constantin Dumitriu la presedentia PDL Braila si care a parasit filiala pentru a candida la Galati, cu o luna si jumatate inaintea alegerilor parlamentare, lasand in urma o organizatie plina de datorii si cu un capital politic in jurul a 10-12%.

O alta acuza a taberei Blaga este ca Traian B?sescu se face vinovat de scorul slab al PDL prin iesirile sale din campania electorala, care ar fi indepartat sustinatorii presedintelui de PDL si implicit de ARD. De asemenea Blaga acuza ca participarea PDL la alegeri sub alt nume si alta sigla ar fi fost una dintre cauzele dezastrului electoral din 9 decembrie. La localele din iunie, aproape jumatate dintre filiale, printre care si Braila, au participat la alegeri sub alte nume si sigle. Rezultatele obtinute de aceste filiale nu au fost mai slabe decat rezultatele obtinute de filialele care au candidat sub numele si sigla PDL. Insa, decizia de a participa la alegeri sub alt nume si alta sigla la alegerile parlamentare a fost a lui Vasile Blaga si a conducerii PDL, conducere formata din oamenii lui Blaga. Iar daca acesta acuza participarea in alegeri sub numele de ARD, se acuza de fapt pe sine, pentru ca nu Traian Basescu, Emil Boc, Monica Macovei sau Elena Udrea au semnat protocolul de constituire al ARD.

Desi Blaga a avut puterea absoluta in PDL din iulie 2012, responsabilitatea scorului de la parlamentare apartine oricui, numai lui Blaga si echipei sale nu. Vasile Blaga mai denatureaza si adevarul istoric al politicii anilor ’90. Acesta s-a aparat la acuzele de fesenizare a partidului, spunand ca PD-ul a avut curajul sa se rupa de FSN-ul lui Iliescu, Fals. Cei care s-au rupt de FSN, au fost tocmai oamenii lui Iliescu, cu acesta in frunte, care dupa ce au pierdut alegerile in partid, au creat in 1992 un alt partid, FDSN, care avea sa castige in numai 6 luni de la infiintare alegerile generale din Romania. Totodata, Blaga a spus ca si-a inceput campania interna din partid la Suceava pentru ca de acolo s-a pornit infiintarea Aliantei Dreptate si Adevar. Numai ca singura legatura cu ADA a Sucevei este faptul ca actualul secretar general al PDL, Gheorghe Flutur, era atunci la PNL, dupa ce parasise PD-ul. Dar, primele organizatii unde s-a candidat pe sigla Aliantei DA au fost Cluj si Bucuresti. Cui folosesc aceste declaratii si de ce apeleaza Blaga la toate aceste atacuri pentru a obtine sefia PDL? De ce nu spune ca pana in mai 2011 era al doilea om in partid, principalul responsabil cu structurile din teritoriu si doar a lipsit din conducerea partidului doar un an, mai 2011 – iulie 2012. Toate dezastrele din PDL s-au intamplat in aceasta perioada? Lupta va fi dura si in perioada urmatoare cei trei candidate vor poposi si la Braila pentru a-si prezenta motiunile, sa discute cu membrii PDL, presedinti de OSV-uri, presedinti de zona, dar si alesi locali.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.