ProBr

Cinci sesizari privind infractiuni prin metoda ”Accidentul” in doar doua zile

Cinci sesizari privind infractiuni prin metoda ”Accidentul” in doar doua zile
Cinci sesizari privind infractiuni prin metoda ”Accidentul” in doar doua zile
Cinci sesizari privind infractiuni prin metoda ”Accidentul” in doar doua zile

Metoda – aceeaşi. Bine cunoscută. Cu mici diferenţe de la un caz la altul. Intens mediatizată. Şi totuşi, funcţionează încă. Mai ales în cazul bătrânilor. În numai două zile, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila au fost înregistrate cinci sesizări privind infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Din fericire, în două dintre cazuri, planurile escrocilor au fost dejucate de vigilenţa persoanelor apelate.

Şirul sesizărilor a început în cursul dimineţii de duminică, 11.09.2016, când o bătrână, în vârstă de 91 de ani, din municipiul Brăila, a sunat la poliţie informând că a fost înşelată prin metoda „Accidentul”. Femeia le-a relatat poliţiştilor că a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care s-a dat drept fiul său, i-a spus că a făcut un accident şi are nevoie de suma de 12.000 lei pentru a fi operat. De asemenea, pretinsul fiu i-a spus bătrânei că va trimite pe cineva să ia banii, aşa că, la scurt timp, aceasta a ieşit la poartă, unde s-a întâlnit cu un bărbat necunoscut, căruia i-a dat toţi banii pe care îi avea, respectiv 5.000 lei. Abia după ce a dat banii, a luat legătura cu adevăratul fiu, care i-a spus că nu a fost implicat în niciun accident, aşa că şi-a dat seama că a fost înşelată şi a sunat la poliţie.

La scurt timp, în cursul aceleiaşi zile, un bărbat din municipiul Brăila a sesizat poliţiştilor faptul că mama sa, în vârstă de 71 de ani, a fost înşelată prin metoda „Accidentul”, cu suma de 2.700 lei. Infractorii au acţionat după acelaşi scenariu.

Ultima dintre cele trei persoane lăsate de escroci fără economii a fost o brăileancă în vârstă de 84 de ani. Aceasta a fost sunată, în cursul zilei de 12.09.2016, de un bărbat care s-a recomandat a fi poliţist şi i-a comunicat că fiica sa a fost victima unui accident rutier şi este internată în spital în stare gravă. Discuţia telefonică a continuat cu un pretins medic, care a convins-o să-i trimită 3.000 lei, reprezentând contravaloarea intervenţiei chirurgicale pe care urma să o suporte fiica sa.

Astfel, la locuinţa bătrânei s-a prezentat o persoană care s-a dat drept asistent medical şi căreia aceasta i-a înmânat suma de 3.000 lei. Şi de această dată, persoana înşelată a luat legătura cu fiica sa, pentru a verifica vestea implicării într-un accident, abia după ce a rămas fără bani.

Tot despre implicarea fiilor lor în accidente rutiere au fost anunţate, de către pretinşi poliţişti, alte două brăilence, de 72 şi 70 de ani, ambele din municipiul Brăila. Acestea şi-au păstrat calmul, au verificat informaţiile primite şi au realizat că se încerca păcălirea lor, astfel că au anunţat poliţia.

 Sună-ţi părinţii cel puţin o dată pe zi, să le spui că eşti bine!

Persoanele vârstnice sunt ţintele preferate ale escrocilor, care ştiu să profite de faptul că acestea locuiesc de obicei singure, de emotivitatea crescută care le caracterizează, de faptul că stabilesc mai uşor relaţii de comunicare cu persoane necunoscute, pornind de la premisa că oamenii sunt de bună-credinţă şi, nu în ultimul rând, de limitările fizice aduse de vârstă (scăderea vederii şi a auzului, deplasarea cu dificultate).

Vestea implicării unei rude mai tinere într-un accident rutier, primită de la un poliţist, avocat, procuror sau medic le provoacă vârstnicilor, în general, o reacţie emoţională puternică, îi determină să acţioneze precipitat, uitând practic lucruri esenţiale, cum ar fi faptul că fiul sau fiica nu posedă permis de conducere, şi îi fac să-şi încredinţeze economiile de o viaţă unor persoane lipsite de scrupule.

Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii recomandă brăilenilor să discute cu persoanele vârstnice din familie, să le avertizeze cu privire la riscul de a fi înşelate prin metoda „Accidentul” şi să le sfătuiască să îi contacteze dacă cineva le cere bani invocând ca motiv implicarea cuiva apropiat într-un eveniment rutier grav.

De asemenea, dacă părinţii dumneavoastră sunt persoane în vârstă, sunaţi-i cel puţin o dată pe zi, pentru a le spune că sunteţi bine!

De reţinut este şi faptul că, uneori, infractorii nu acţionează la întâmplare, ci obţin pe diferite căi date referitoare la numele şi prenumele potenţialelor victime, numele membrilor de familie şi locurile de muncă ale acestora şi le folosesc ulterior pentru a câştiga încrederea persoanelor apelate şi a le convinge că faptele relatate sunt reale. De aceea, se recomandă evitarea discuţiilor cu necunoscuţii despre economiile sau bunurile de valoare deţinute acasă, precum şi furnizarea de date personale acestora.

Recomandări pentru prevenirea înşelăciunilor prin metoda „Accidentul”

* Dacă aţi fost informat că o rudă a fost implicată într-un accident rutier şi vi se cer bani pentru a o ajuta în orice mod, încercaţi să luaţi legătura cu respectiva rudă, sunând la numărul de telefon pe care comunicaţi de obicei cu aceasta; dacă nu reuşiţi, contactaţi o altă persoană din familie, sunaţi la poliţie sau la spital, pentru a verifica dacă veştile primite sunt adevărate;

* Nu pronunţaţi, pe parcursul convorbirii, numele membrilor de familie; informaţia ar putea fi folosită de infractori pentru a vă convinge că veştile pe care vi le-au dat sunt adevărate;

* Nu vă lăsaţi impresionaţi de „suferinţa” din vocea pretinsului fiu sau nepot care vă solicită ajutorul şi cereţi-i cât mai multe detalii, din care să vă puteţi convinge că este cine pretinde;

* Nu vă lăsaţi influenţaţi de urgenţa pe care o invocă cel care vă solicită banii. Cereţi timp pentru a putea face rost de suma solicitată şi consultaţi-vă cu o persoană de încredere sau sunaţi la poliţie!

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •