
Cinci tineri clasificati in regim de executare deschis din Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti, insotiti de preotul capelan al penitenciarului, le-au vizitat pe maicutele de la Manastirea din Lacu Sarat si le-au oferit martisoare confectionate de ei, primind in schimbul gestului lor iconite sfintite si binecuvantarea monahiilor.
„Martisoarele au fost confectionate de minori in cadrul atelierelor ocupationale si au fost realizate prin tehnica numita Quilling, in care se utilizeaza fasii de hartie colorata asamblate cu multa migala si atentie”, a declarat Ionel Dinca.
Actiunea face parte din proiectul „Martie – Luna Martisorului” si se va finaliza pe 8 martie, cu o vizita la Caminul pentru persoane varstnice „Lacu Sarat”, unde un grup de minori si tineri detinuti va prezenta un montaj literar artistic si va oferii martisoare doamnelor din cadrul caminului.
Seria de manifestari dedicate simbolului feminitatii si al renasterii a debutat la 1 martie cu expunerea martisoarelor, a felicitarilor si a altor obiecte decorative realizate de catre persoanele private de libertate in sala destinata primirii vizitatorilor. Incepand cu acea zi toti minorii si tinerii care au fost vizitati de mame, rude sau prietene au avut posbilitatea sa le ofere acestora cate un martisor.
Sambata, 2 martie, 20 de voluntari, reprezentanti ai Serviciului Umanitar pentru Penitenciare (SUP) si elevi ai Liceului Teologic “Stefan Demetrescu” din Bucuresti au oferit unui numar de 70 p.p.l.un spectacolul ce a cuprins un montaj literar artistic. SUP are o colaborare indelungata cu P.M.T. Tichilesti, concretizata in programe si activitati derulate in scopul educarii si reintegrarii sociale a persoanelor aflate (eliberate) in (din) detentie.
Miercuri, 5 martie, un grup de p.p.l. a sustinut la clubul cadrelor in fata personalului feminin al unitatii un minispectacol, prilej de a oferii martisoare si felicitari, modalitate prin care tinerii au dorit sa-si exprime recunostinta fata de cele care ii sprijina si ii indruma zi de zi.
La daci anul nou incepea la 1 martie, astfel, luna martie era prima luna a anului, iar martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.