Stiri

Ce stiti despre simbolurile de Paste: ouale rosii, mielul, lumanarea de Inviere?

Ce stiti despre simbolurile de Paste: ouale rosii, mielul, lumanarea de Inviere?
Simbolurile de Paste: ouale rosii, mielul, lumanarea de Inviere si Crucea
Simbolurile de Paste: ouale rosii, mielul, lumanarea de Inviere si Crucea

 Ouale rosii, mielul, lumanarea de Inviere si Crucea reprezinta simbolurile Sarbatorilor Pascale si fiecare are semnificatia sa in aceste zile considerate luminate.

Mielul

Conform traditiei, in familiile crestine se mananca, in zilele de Paste, carne de miel. Mielul il simbolizeaza pe Mantuitorul nostru Isus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat. In Noul Testament, mielul a fost injunghiat prin Mantuitorul Isus, iar sangele lui care a curs pe cruce este sangele rascumparator. Jertfa mielului, strans legata de Paste, a marcat inceputul unei vieti noi. In Vechiul Testament, legamantul lui Dumnezeu cu poporul evreu, dupa dezrobirea acestuia din Egipt, purta sigiliul sangelui unui miel care trebuia sacrificat de Paste, dupa instructiunile date de Dumnezeu. Desemnarea acestui animal a fost facuta de Dumnezeu, deoarece mielul cu chipul sau exprima blandetea si inocenta. Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, toti evreii trebuiau sa ia un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia. in noaptea aceea, ingerul Mortii, trimis de Dumnezeu, a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intai nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa sangele mielului. in casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios cuvantul lui Dumnezeu.

Ouale rosii

Legenda spune ca Maica Domnului, atunci cand a venit sa-si planga fiul rastingnit pe cruce, a pus la picioarele acestuia un cos cu oua. Sangele lui Iisus a curs pe oua, inrosindu-le. Potrivit unei alte legende, pietrele care erau aruncate in Isus se transformau in oua rosii. Ouale semnifica, de asemenea, nastere si abundenta. Decorarea acestora a fost realizata pentru prima data de catre rusul Peter Carl Faberge, care le facea pentru Curtea Regala ruseasca, folosind oua din aur decorate cu pietre pretioase. Si in Romania aceasta „arta” s-a raspandit rapid, fiind diferita de la zona la zona. In Vrancea, ouale se incondeiaza cu vopsele in relief, in Bucovina se impodobesc cu margele, in zona Neamt, ouale sunt facute din lemn si apoi pictate, in Harghita din lut, iar in Bucovina din plastic. Desenele au la randul lor o anumita semnificatie, spre exemplu: linia dreapta, verticala, semnifica viata; linia dreapta orizontala – moartea; linia dubla dreapta – eternitatea; linia formand o suita de dreptunghiuri – gandirea si cunoasterea; linia usor ondulata – apa, purificarea; spirala – timpul, eternitatea; dubla spirala – legatura dintre viata si moarte.

Lumanarea de Inviere

Este lumanarea pe care fiecare crestin o aprinde in noaptea de Inviere din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Reprezinta simbolul Invierii lui Iisus, al luminii asupra pacatului, al biruntei vietii asupra mortii. Dupa Inviere, fiecare om se intoarce cu lumina, numita in cele mai multe parti lumina Invierii, aprinsa acasa. Dupa ce pasesc peste prag, se inchina, iar apoi sting lumanarea in grinda, afumand-o pe aceasta in semnul crucii. Dupa numarul acestor cruci se socoteste numarul anilor de cand e casa sau cati ani s-a trait in ea. Lumanarea e pastrata cu cea mai mare sfintenie tot anul pentru a o avea la indemana si a o putea aprinde la intamplari primejdioase. In unele zone, cu lumina Invierii se afuma vitele. In Banat exista datina sa se foloseasca lumina aceasta si de catre fetele cele mari pentru a fi bine vazute cand se duc la jocuri. Cand rosteste preotul intaia oara cuvintele “Hristos a Inviat!”, fetele batrane care asista la Inviere soptesc: “Eu sa joc inainte, pentru a ma marita”. Tot atunci, vanatorii zic: “Vanat prind”, iar pescarii: “Peste prind”, in credinta populara existand traditia ca, rostind cuvintele, vor avea in decursul anului spor la vanat si la pescuit.

Crucea

Crucea este simbolul crestinismului si este prezenta in toate ritualurile si sarbatorile crestine. Este, de asemenea, simbolul Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh), al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii. Crucea a fost declarata ca simbol al crestinatatii de catre imparatul Constantin, in cadrul Consiliului de la Niceea, in anul 325 dupa Hristos.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.