[quote style=”1″]
Preparatul denumit “Carpaccio” este, cum nu va asteptati probabil, o inventie contemporana, practic a fost savarsit pentru prima data in anul 1950 la Venetia.
“Autorul moral” daca putem spune asa, a fost contesa Amalia Nani Mocenigo, care si-a rugat bucatarul personal (ce bine e sa fii nobil…), pe nume Giuseppe Cipriani ( iata ca avem si numele autorului faptei…), sa prepare ceva inedit din carne cruda, dat fiind faptul ca, distinsei contese i se cam acrise de “vesnicul” steak tartar. Desi maestrul Cipriani “o cam bagase pe maneca…” fara mult efort, ca un chef care se respecta, s-a achitat remarcabil de sarcina primita, practic a taiat un “roastbeef” in felii foarte subtiri si le-a garnisit cu maioneza.
Cucoana contesa si musafirii nu mai pridideau cu laudele, asa ca, foarte curand faima preparatului s-a raspandit in toata peninsula si in mod firesc, a intrat si in meniurile restaurantelor de lux.
Si pentru ca trebuia sa se numesca cumva (ingratitudinea este prezenta si la case mari, iata…), a primit numele pictorului italian renascentist Vittore Carpaccio (acum stim si de unde vine numele, nu stiu cat de potrivit ar fi fost Cipriani, dar oricum, a fost o reteta de autor), pictor venetian get-beget, la moda in anii 1950, pe motiv ca potrivirea intre culorile din tablourile maestrului si culorile preparatului este fara precedent.
La acest moment, datorita faimei mondiale a preparatului, carpaccio se realizeaza din cele mai diverse ingrediente, asa ca acum, “carpaccio” se refera strict la metoda de realizare, prin taierea de felii foarte subtiri dintr-un ingredient solid si a-l servi cu un sos, armonizat cu gustul ingredientului principal.
[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 200 ml ulei extravirgin de masline
- 3 linguri de suc de limeta
- 2 linguri sos de soia dark
- 2 lingurite zahar brun
- 1 lingura otet de vin rosu
- 2 catei de usturoi
- 12 ciuperci champignon
- 1 ardei kapia murat
- Cateva fire de rucola
[/list]
Mod de preparare:
Dupa toate cele de mai sus, povestim astazi despre un Carpaccio de ciuperci, insa pana sa povestim, sa vedem mai intai ingredientele necesare…
Pregatim pentru inceput o marinada astfel:
Amestecam uleiul cu sucul de lamaie, sosul de soia, otetul si usturoiul pisat.
Spalam si curatam ciupercile si cu ajutorul unui feliator, taiem ciupercile in felii de aproximativ 1 mm grosime.
Montam pe platou un strat de felii de ciuperci, le stropim cu marinada, apoi mai montam un alt strat si repetam “manopera” pana terminam ingredientele.
Acoperim platoul cu folie alimentara transparenta si lasam sa se marineze la frigider peste noapte.
Servim “Carpaccio de ciuperci” presarat cu bucatele fine de kapia murat, frunze de rucola si crochete de cascaval.
Succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare