Actualitate

Campanie de prevenire a traficului de persoane prin exploatare sexuala

Campanie de prevenire a traficului de persoane prin exploatare sexuala
Campanie de prevenire a traficului de persoane prin exploatare sexuala
Campanie de prevenire a traficului de persoane prin exploatare sexuala

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi Inspectoratul Şcolar Judeţean implementează în judeţul Brăila, în perioada martie-mai 2017, Campania de prevenire a traficului de persoane prin exploatare sexuală „Ignoranţa ta hrăneşte sclavia sexuală!”.

Scopul campaniei îl reprezintă reducerea vulnerabilităţii la trafic în rândul persoanelor din comunităţile cu risc victimal ridicat. Activităţile, în cadrul acestei campanii, au drept scop informarea elevilor cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în situaţia de persoană exploatată sexual.

Primele activităţi ale poliţiştilor s-au înscris în Programul naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, derulat, în această săptămână, la Colegiul Naţional „Ana Aslan” Brăila.

În cadrul întâlnirii, poliţiştii celor două instituţii au prezentat noţiunea de exploatare sexuală, modalităţile prin care victimele sunt ademenite în reţele de prostituţie, profilul traficanţilor, cine poate fi victimă, etapele recrutării, rolul Internetului şi al reţelelor de socializare în racolarea victimelor.

Potrivit studiilor A.N.I.T.P., vârsta la care minorii se lasă atraşi în reţele de trafic de persoane tinde să scadă, aceştia – atraşi de mirajul străinătăţii – abandonează şcoala, familia şi prietenii, şi se încred destul de uşor în promisiunile unui necunoscut.

Dintre principalele aspecte pe care poliţiştii le reamintesc, pentru a fi evitat pericolul ca tinerii să fie traficaţi, se numără:

 • traficantul este creativ, un ”fin psiholog”, vinde visuri, iubește oamenii condiționat, iubește banii necondiționat, oferă cadouri, poate fi bogat sau sărac, tânăr sau bătrân, educat sau interlop recunoscut, străin sau parte din familie, poate fi oricine, poate fi ce îți dorești tu…., pentru bani el va face totul și îți va promite totul, fiindcă el te vede ca pe o marfă, care în curând va fi vândută și iar vândută, la nesfârşit;
 • victimele traficului de persoane exploatate sexual sunt îndepărtate de familie și prieteni, sunt induse în eroare, sunt mințite permanent, sunt supuse unor violențe fizice și psihice crunte pentru a le fi ștearsă orice urmă de demnitate, sunt supravegheate de traficant, amenințate și terorizate, sunt forțate să întrețină zeci de raporturi sexuale, zilnic, sunt obligate la avorturi, sunt infectate cu boli cu transmitere sexuală grave, sunt vândute, sunt drogate. Şi toate acestea pentru că au crezut în promisiuni false.

Este important pentru tine:

– să știi unde pleci;

– să semnezi un contract de muncă în limba română;

– să cunoști programul de lucru și programul real;

– să lași acasă copii xerox după toate documentele persoanele;

– să cunoști datele de contact (telefon, adresă ale Ambasadei/Consulatului României);

– să comunici permanent cu familia și apropiații.

Elevii au primit informaţii şi despre numerele de telefon unde pot obţine informaţii generale despre fenomenul traficului de persoane, unde pot raporta un caz sau pot lua legătura cu un specialist:

 • HelpLine 0.800.800.678 – serviciu naţional gratuit;
 • +4.021.313.3100 (apelabil şi din străinătate).

La finalul activităţilor, elevii au primit pliante cu informaţii şi recomandări preventive, realizate în cadrul campaniei.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •