Iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, prin compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi planificată să se implementeze până la jumătatea lunii martie 2016, Campania de prevenire a implicării minorilor în infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale “Stop abuzului sexual asupra minorilor!”, a continuat odată cu începerea semestrului al II-lea al anului şcolar 2015-2016.
Pentru implementarea acestei campanii în anul 2016, în parteneriatul cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila s-a alăturat, cu interes şi cu informaţii interesante şi utile pentru grupurile ţintă, Centrul Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
Până în prezent, poliţiştii şi specialiştii D.G.A.S.P.C. Brăila au susţinut 25 de sesiuni de informare în 16 unităţi de învăţământ (14 din mediul rural, una din municipiul Brăila şi una din oraşul Ianca), fiind informaţi preventiv peste 1.300 de elevi şi 140 de părinţi.
Localităţile din mediul rural vizitate de poliţişti şi specialişti, în cadrul acestei campanii, au fost: Scorţaru- Nou, Vădeni, Baldovineşti, Gemenele, Spiru Haret, Cuza Vodă, Tufeşti, Ulmu, Surdila Găiseanca, Grădiştea, Vişani, Jirlău, Tătaru şi Dudeşti.
Activităţile adresate elevilor au avut drept scop conştientizarea acestora cu privire la situaţiile care favorizează producerea abuzurilor, consecinţele acestora asupra minorilor, măsurile de prevenire a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi modul în care trebuie să procedeze în situaţia în care un minor este victima unui abuz. Specialiştii D.G.A.S.P.C. Brăila au indicat importanţa solicitării de sprijin specializat în cazul apariţiei unor situaţii de abuz şi au prezentat serviciile pe care instituţia le poate oferi copiilor victime.
Reprezentantul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi a discutat cu elevii pe tema exploatării sexuale a minorilor, ca formă a traficului de persoane, modul în care se realizează recrutarea, ce li se întâmplă victimelor şi le-a oferit recomandări pentru a preveni traficarea.
În activităţile adresate părinţilor, poliţiştii şi specialiştii D.G.A.S.P.C. Brăila au pus în principal accentul pe comunicarea permanentă pe care aceştia trebuie să o dezvolte cu copiii lor, să discute de la lucruri simple până la cele intime şi delicate, să cunoască preocupările acestora şi să manifeste interes pentru tot ceea ce este important pentru copilul lor la vârsta lui. Părinţilor le-au fost indicate trăsăturile fizice şi de personalitate întâlnite cel mai des la un copil abuzat, precum şi consecinţele asupra dezvoltării armonioase a copilului.
Dintre recomandările pe care poliţiştii le-au oferit elevilor, amintim:
* Ce trebuie să ştiţi despre abuzatori:
Aceştia pot fi:
- persoane pe care nu le cunoşti;
- cunoştinţe întâmplătoare, prieteni ai prietenilor ;
- vecini;
- colegi de serviciu ai părinţilor;
- prieteni;
- tată, mamă, frate;
- unchi, bunic, cumnat, verişor;
- profesori, cadre medicale etc..
Abuzatorii pot fi tineri sau bătrâni, bărbaţi sau femei, care încearcă să profite de copii, şi să îi atragă spre situaţii pe care nu le înţeleg, care îi fac să se simtă fără putere, singuri, părăsiţi.
Uneori abuzatorii oferă dulciuri sau alte lucruri care le fac plăcere sau le fac diferite promisiuni pentru a obţine plăcerile sexuale pe care le doresc.
Aceştia obligă păstrarea secretului abuzului sexual comis, prin ameninţări, şantaj etc..
Reprezentanţii celor trei instituţii partenere continuă, şi în această săptămână, sesiunile de informare şi prevenire a elevilor şi părinţilor acestora din localităţile Chişcani, Ulmu şi Cireşu.