Actualitate

Brailenii sunt asteptati miercuri la Ziua Marinei

Brailenii sunt asteptati miercuri la Ziua Marinei

În anul Centenarului, Forțele Navale Române marchează aniversarea Zilei Marinei Române printr-o serie de evenimente, la care vor participa sute de marinari militari și zeci de nave. Manifestările dedicate Zilei Marinei care vor avea loc la Brăila vor începe la ora 10.00, pe Faleza Dunării, în zona Morii Violatos

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanța, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.

Sâmbătă, 11 august, a fost Ziua Porților Deschise în porturile militare. Nave și de ambarcațiuni, armamente și echipamente militare și-au vor așteptat vizitatorii la Brăila în zona falezei Dunării, între orele 10.00-13.00.

Repetițiile generale pentru cel mai mare spectacol naval din România au avut loc luni, 13 august, între orele 10.00-12.30, iar marinarii s-au pregătit pentru a-și sincroniza acțiunile, pentru a prezenta, în mod impecabil, publicului larg spectacolul naval din data de 15 august.

Exercițiul Naval Forțele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00-12.30, la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, unde marinarii militari vor organiza jocuri și concursuri tradiționale marinărești.

De la ora 10.00, militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Național, urmat de cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministrului Administraţiei şi Internelor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2018.

În intervalul 10,15-10,30, un sobor de preoți va oficia serviciul religios și va fi depusă o ancoră de flori pe Dunăre, în memoria eroilor marinari, urmat de parada navelor militare și civile.

Zeul Neptun, însoțit de alaiul său, va sosi la Brăila pentru a deschide concursurile şi jocurile marinăreşti. Nu va lipsi din program concursul de bărci, porcul la şcondru şi vânătoarea de raţe. Sărbătoarea marinarilor se va încheia cu botezul ghiborțului și cu retragerea Zeului “Neptun”, care va fi interpretat și anul acesta de actorul Florin Chirpac.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •