ProBr

Braila – locul 35 la nivelul de trai

Braila – locul 35 la nivelul de trai
Braila – locul 35 la nivelul de trai
Braila – locul 35 la nivelul de trai

Braila ocupa locul 35 in topul judetelor cu cel mai ridicat nivel de trai din Romania, clasament realizat de gandul.ro, pornind de la sapte indicatori socio-economici oficiali.

Clasamentul a fost intocmit pe baza unor punctaje acordate, in functie de relevanta indicatorilor: rata somajului, nivelul salariilor, suprafata spatiilor verzi din localitati, rata criminalitatii, procentul gospodariilor conectate la reteaua de canalizare, PIB-ul pe cap de locuitor si speranta de viata.

Nivelul de trai din judetul Braila este „erodat” in special de salariile mici, de o productivitate scazuta a locuitorilor a caror contributie la economia locala este mult sub media nationala, precum si de o rata ridicata a criminalitatii.

Salariul mediu net din Braila era la finele anului 2012 de circa 1.124 de lei, cu 26% mai mic decat media de la nivelul intregii economii, respectiv 1.538 de lei, iar rata somajului la sfarsitul lunii decembrie 2012 era de 6,6%.

In ceea ce priveste aportul unui cetatean la economia judeteana, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor, brailenii se afla la coada clasamentului, cu 4.434 de euro, mai exact cu 35% mai putin decat media nationala. Unul dintre cei mai importanti agenti economici din Braila este constructorul sud-coreean de nave STX, care a avut in 2011 o cifra de afaceri de 88,7 milioane de euro si peste 1.800 de angajati, potrivit datelor firnizate de Ministerului Finantelor. La nivelul anului 2011, circa 273 de persoane la 100.000 de locuitori au fost condamnate definitiv de o instanta de judecata din Braila, cu 22% mai mult decat rata de la nivel national, care a fost de 223 de persoane la suta de mii de locuitori.

Braila a luat cele mai multe puncte la capitolul speranta de viata, cu o medie de 73,5 ani, peste media nationala, care este de 73,4 ani. In ceea ce priveste suprafata spatiilor verzi, la sfarsitul anului 2011, judetul Braila avea, conform datelor de la INS, 372 ha de spatii verzi. Conform datelor de la Recensamantul Populatiei si Locuintelor din decembrie 2011, doar 59,9% din gospodariile populatiei judetului au canalizare, la o populatie de 304.958 locuitori si o densitate a populatiei de 64 locuitori/km².

Conform topului, primul loc in clasamentul general este ocupat de Timis, urmat de Bucuresti, Ilfov, Sibiu si Cluj, iar ultimul loc ii revine judetului Vaslui. Important este insa faptul ca, desi se afla pe locul 7 din “coada” topului, judetul Braila nu se afla intre ultimele cinci judete la niciuna din categoriile luate in calcul de realizatorii topului. Celelalte cinci judete din regiunea sud-est, se afla pe locul 7 – Constanta; pe locul 25 – Buzau; pe locul 29 – Tulcea; pe locul 30 – Galati si pe locul 36 – Vrancea.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.