
Scoala micilor bucatari” este denumirea sub care Scoala Nationala de Excelenta in Industria Ospitalitatii „Bella Italia” organizeaza la Braila un curs de gastronomie destinat copiilor din gradinite si scoli primare.
Potrivit directorului Scolii „Bella Italia”, Carmen Dragomir, „Scoala micilor bucatari” se adreseaza copiilor cu varste intre 5 si 10 ani si urmareste sa le dezvolte acestora un gust sanatos, pentru ca, pe baza cunostintelor dobandite, sa se hraneasca sanatos.
„Nu vrem sa facem din copii bucatari, pentru ca aceasta este o meserie care se dobandeste la varste mai mari, ci vrem sa le dezvoltam un gust sanatos, pentru o mancare sanatoasa. Cursul cuprinde atat teorie, cat si practica, aceasta constand intr-o joaca efectiv, in care implicam legume, fructe, condimente si ii facem interactivi pe copii. Am facut deja o simulare a cursului si vrem sa ne organizam cu demonstratii in scoli si gradinite, sa vedem cum prinde proiectul”, a explicat Carmen Dragomir.
Programa cursului „Scolii micilor bucatari” se desfasoara pe parcursul a cinci zile: Ziua fructelor, in care micutii vor fi invatati cat de importante sunt fructele in alimentatie, Ziua legumelor, Ziua condimentelor, Ziua laptelui si a oualelor si Ziua petrecerii.
„In primul rand, ii invatam care sunt fructele si legumele, pentru ca sunt copii care inca nu le cunosc. Avem Ziua condimentelor, in care copiii vor invata sa faca diferenta intre condimente, sa stie sa ceara acasa mamei un produs care e mai condimentat sau mai aromatizat. Suntem fericiti ca avem chiar un producator de condimente ca si sponsor si speram cu ajutorul lui sa oferim copiilor cat mai multe surprize. Avem Ziua Laptelui si a oualelor, unde nu o sa degustam produse, va fi un curs mai mult teoretic, pentru ca sunt produse alergenice si nu ne permitem sa facem degustari. A cincea zi va fi Ziua petrecerii, cand copiii se vor distra si vor prepara o tarta si o pizza, pizza va fi un puzzle de gusturi”, a mai spus Carmen Dragomir.

Scoala Bella Italia a organizat miercuri „Ziua portilor deschise”, ocazie cu care maestrii in arta culinara ai Scolii au oferit un show gastronomic, in cadrul unei actiuni intitulate „Inovatie in arta culinara la Bella Italia”.
Prezent la eveniment, primarul Aurel Simionescu a sustinut ideea organizarii unor cursuri de gastronomie in scoli si a evidentiat beneficiile programului after school in ceea ce priveste formarea unui program de masa ordonat pentru tot restul vietii.
„Intr-un astfel de program, la ora doisprezece jumatate – unu, copilul ia masa de pranz, se odihneste putin, face lectii si la sase pleaca acasa. Daca masa aceea pe care o ia la pranz este una civilizata, traditionala, atunci el cand va creste va sti ca la ora doisprezece jumatate – unu mananca o masa sanatoasa. Cand o sa aiba 40 de ani, copilul lui o sa faca la fel. Ori noi acest mecanism nu il avem pus la punct si trebuie sa il dezvoltam”, a spus Simionescu.