ProBr

Azi, se vopsesc ouale

Azi, se vopsesc ouale
Azi, se vopsesc ouale

 De Paste, fiecare gospodina vrea sa aiba cele mai frumoase oua colorate. Se face schimb de pareri, de vopsele, de sfaturi din batrani… De astazi gospodinele, planifica, sorteaza, spala cu detergent ouale, pregatesc ceaunele pentru culoare dar si slanina de la Craciun pentru luciu. Femeile trebuie sa vopseasca ouale in aceasta zi, existand credinta ca ele nu se vor strica pe parcursul anului.
Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Iisus. Rastignirea si invierea reprezinta reinvierea naturii primavara si reluarea ciclurilor vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Legenda spune ca, atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, acestea, atingandu-l, s-au transformat in oua rosii. O alta traditie afirma ca Sf. Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce. Alta legenda spune ca, dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: “Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus”. Nici nu si-a terminat acela spusele, ca ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.
In traditia populara romaneasca, ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, fiind benefice in diferite situatii. Culoarea rosie este simbol al focului purificator. O credinta din Bucovina intareste ideea ca oul rosu este aparator de diavol. Acesta se intereseaza daca oamenii vopsesc oua rosii si daca umbla cu colinda, caci doar atunci cand aceste obiceiuri vor inceta, el va iesi in lume. Una dintre cele mai vechi marturii privind ouale colorate de la romani este a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a oualor vopsite, de la Curtea domnitorului muntean.
Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici:
ROSU este simbol al sangelui, soarelui, focului, al dragostei si bucuriei de viata.
NEGRU semnifica absolutism, statornicie, eternitate.
GALBEN simbolizeaza lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.
VERDE te duce cu gandul la reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
ALBASTRU simbolizeaza cer, sanatate, vitalitate.
VIOLET semnifica stapanire de sine, rabdare, increderea in dreptate.
in vechime, ouale erau vopsite in culori vegetale.
Astazi, se folosesc mai mult vopseluri sintetice, chimice. Culorile vegetale erau preparate dupa retete stravechi, transmise din generatie in generatie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, in functie de momentul cand erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul in care erau combinate, ofereau o gama extrem de variata de nuante. Extrem de diversificate si ingenioase sunt materialele si instrumentele folosite la decorarea oualor. in functie de regiunile tarii, exista procedee specifice pentru realizarea oualor decorative. In unele regiuni sunt folosite oua fierte, in alte zone cele golite de continut. De asemenea, se mai decoreaza oua cu vopselele in relief (Vrancea, Putna Sucevei), impodobite cu margele (Bucovina), din lemn (zona Neamt), din lut (Corund-Harghita) sau chiar din material plastic ( Bucovina ). Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinzand simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe si religioase. Astfel, numai in ornamentarea geometrica deosebim simboluri si semnificatii diferite.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sfanta si Marea zi de Joi
Articolul anterior

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.