joi, 18, iulie 2024
27 °c
Ro

Atacuri politice în CLM pe tema majorării salariilor din Primărie și direcțiilor subordonate

Consilierii municipali au avut ieri de aprobat nivelul salariilor în ianuarie 2019 pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Municipiului Brăila, dar și al instituțiilor subordonate.

Astfel, începând cu prima lună a anului 2019 salariile directorilor, funcţionarilor şi angajaţilor din Primărie au fost majorate cu 4%, faţă de nivelul lunii decembrie 2018. Indemnizația primarului Marian Dragomir a a crescut la 18.720 lei, de la 17.100 lei, cât a fost în ultima lună a anului trecut. Creșterea indemnizației edilului va duce și la majorarea indemnizațiilor consilierilor locali, care reprezintă 9% din indemnizaţia primarului. Proiectul privind salariile celor din aparatul de specialitate al primarului a fost aprobat cu 18 voturi pentru și 7 abțineri (ale celor 6 consilieri PNL prezenți la ședință și a consilierului PND, Bogdan Botea).

Indemnizaţia primarului și implicit a consilierilor locali acestuia se calculează în baza Legii salarizării unitare 153/2017, în care primarul unui municipiu de nivelul Brăilei are un coeficient 9.00 înmulțit cu salariul minim brut pe economie. Viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea au un coeficient de calcul de 8.00 salarii minime brute, ceea ce înseamnă că primesc o indemnizaţie lunară brută de 16.640 lei, faţă de 15.200 lei cât luau până acum.

Subiectul privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi personalul contractual a stârnit însă o serie de contre între consilierii municipali PNL şi primarul Marian Dragomir. Consilierul PNL Brăila, Adrian Tabarac, a solicitat lămuriri de la primarul Marian Dragomir în privinţa faptului că mărirea indemnizaţiei sale a fost menţionată în proiectul de hotărâre, deşi acesta viza nivelul salarial pentru aparatul propriu. De asemenea, Tabarac a ţinut să fie lămurit de ce indemnizaţia primarului se majorează cu 9% în timp ce la nivelul celor din subordine creşterea  este de 4%.

Primarul Marian Dragomir, în stilul caracteristic, i-a răspuns liberalului.

Domnule consilier, nu am posibilitatea să vă răspund în mod clar aici deoarece în cazul primarilor şi al viceprimarilor legea prevede un indice care se înmulţeşte cu salariul minim pe economie. Deci nu este o decizie a Consiliului Local sau a mea, personală. Este o prevedere legală, aprobată de Parlament, care trebuie pusă în practică. Nu are nicio legătură cu aprobarea Consiliului Local. Nu votaţi acest lucru, domnule consilier, votaţi restul!”, a spus Dragomir.

Răspunsul primarului nu i-a mulţumit pe liberali, care au continuat cu atacurile privind motivele pentru care ar vota sau nu un proiect care include și majorarea indemnizaţilor primarului și a viceprimarilor.

Edilul a trecut la atacuri politice, amintind că cei cu care liberalii au fuzionat în 2014 (PDL) ar fi tăiat salariile și pensiile când au fost la putere, afirmând că aceste tăieri îi caracterizează pe liberali.

Consilierul PNL Costel Petrică Popa i-a transmis primarului că se află într-o gravă eroare, pentru că PNL nu a tăiat niciodată pensiile şi salariile cetăţenilor. Mai mult, acesta a acuzat că în realitate se măresc salariile bugetarilor pentru membrii PSD şi cei de la Pro România.

La rândul său, primarul Dragomir a ţinut să precizeze că de la începerea mandatului său nu s-a mai angajat în cadrul instituţiei niciun PSD-ist, însă ştie că sunt mulţi angajaţi în primăriei care sunt membri ai PNL.

În aceeași ședință s-au mai aprobat salariile de la Seroplant, SUPAFLC, SUPAGL, Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară, Serviciul Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor, Teatrul de Păpuși, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Teatrul Maria Filotti, Casa de Cultură a Municipiului Brăila, dar și la Căminul Rezidențial ”Sf. Maria” și Căminele pentru persoane vârstnice ”Lacu Sărat” și ”Sf. Petru și Pavel”. Toate aceste proiecte au fost votate și de către consilierii PNL, singurul care a votat ”abținere” fiind consilierul PND Bogdan Botea. De precizat că la stabilirea salariilor personalului familiei ocupaționale ”Administrație” de la Teatrul Maria Filotti, consilierul Petru Gojan (PSD) nu a participat la vot, iar la cel care viza salariile de la Căminul Rezidențial ”Sf. Maria” și Căminele pentru persoane vârstnice ”Lacu Sărat” și ”Sf. Petru și Pavel”, consilierul liberal Sorin Ioniță nu a participat la vot.