
Pret de câteva zile, Municipiul Brăila a devenit loc de pelerinaj pentru peste 8.000 de credincioşi din întreaga ţară care au venit aici pentru a lua aghiasma despre care se spune că are puteri tămăduitoare. Încă de miercuri, în faţa bisericii au apărut primii pelerini. Şi în acest an, la această misiune s-au aflat şi lucrători de la I.P.J. Brăila, Poliţia Locală, I.S.U Brăila şi S.A.J. Brăila.
Oamenii din întreaga ţară cred în puterea vindecătoare a izvorului care doar în prima vineri de după Paşti începe să curgă. Legenda spune că în anii 1.800, când se făceau lucrări la altarul bisericii-monument, apa a sărit din pământ, iar un bătrân orb, care a fost stropit cu apă pe faţă, şi-a recăpătat vederea. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Creştinii ortodocsi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasmă Mică. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău, şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”. Astfel, s-a reţinut în popor că scopul urmărit prin sfinţirea apei este de a alunga „arătarea urâtă şi rea”, adică duhul cel rău.
Şi în acest an, curtea bisericii a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 8.000 de credincioşi veniţi să ia aghiasmă. De la cei mai tineri la cei mai bătrâni, oamenii au stat cu calm la rând sub adăpostul umbrelelor.
Sorin Neftode, purtătorul de cuvânt al IJJ Brăila, pentru www.probr.ro:
Nu am avut niciun incident în acest an, oamenii au stat la rînd în mod ordonat şi nu am avut busculade. Şi în acest an, jandarmii brăileni au asigurat, alături de colegii de la IPJ Brăila, Poliţia Locală, ISU Brăila şi SAJ Brăila, o bună desfăşurare a evenimentelor.
Pregătirile
Izvorul a fost deschis miercuri seară. Apa izvorâtă de sub Sfântul Altar a fost sfinţită de un sobor de preoţi, apoi pusă la dispoziţia oamenilor în 5 căzi a câte 1.000 de litri fiecare. Deoarece au fost foarte mulţi oameni sosiţi din alte judeţe, mulţi dintre ei petrecând ore întregi în noapte, parohia „Buna vestire” a pregătit pentru aceștia pachete cu mâncare și un cort în curtea bisericii.
Vineri dimineaţă, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Prea Sfinţia Sa Casian Crăciun, a oficiat Utrenia şi Sfânta Liturghie Arhierească de sfinţire şi binecuvântare a apei împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica Greacă
Biserica „Buna Vestire” a fost ridicată pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ea este vestită în întreaga lume din două motive: pentru apa sfințită din izvorul tămăduitor, situat la 12 metri adâncime, sub Sfântul Altar; este unică în toată creștinătatea pentru faptul că are trei altare și trei hramuri: Buna Vestire, Sfântul Gherasim și Sfântul Ierarh Nicolae.