Administratie Economie

APIA a restituit subventiile fermierilor cu datorii la stat

APIA a restituit subventiile fermierilor cu datorii la stat

bov

Crescătorii de bovine aflaţi în litigii cu APIA pentru subvenţiile primite în perioada 2007-2011 şi-au recuperat banii de la Agenţia de Plăţi.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat, în cursul zilei de 30 mai 2014, plăţile pentru 9.761 de crescători de animale, beneficiari ai prevederilor Legii nr. 48/2014 privind unele măsuri referitoare la plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, anunţă Ministerul Agriculturii. Sumele, în cuantum de 26.877 mii lei, aveau ca termen final de plată data de 31 decembrie 2014 şi au fost asigurate din bugetul MADR pe acest an.

Zecilor de mii de fermieri le-au fost returnaţi sau reţinuţi banii. Sumele reprezintă primele beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceştia nu le-au încasat sau au fost nevoiţi să le restituie ca urmare a titlurilor de creanţă pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi judeţene şi ale municipiului Bucureşti în cadrul unei misiuni de audit a Curţii de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiază, pe lângă fermierii deja plătiţi, şi fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanţă), care sunt anulate prin efectul legii.

Actul legislativ, adoptat de Parlamentul României pe 25 martie 2014, prevede că APIA nu mai recuperează de la crescătorii de bovine sumele reprezentând subvenţiile primite de aceştia, deşi aveau datorii la bugetul de stat sau local la data depunerii cererii de plată, şi stabileşte, de asemenea, restituirea către beneficiarii CNDP a sumelor recuperate deja de către APIA. Totodată, crescătorii de bovine care nu au încasat subvenţiile cuvenite din cauza acestor datorii la stat devin eligibili pentru plata CNDP şi după 2011.

Aproape 10.000 de crescători de bovine, cu un efectiv de peste 237.000 capete, au fost afectaţi de deciziile emise de Camerele de Conturi judeţene, în urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA din anul 2010.
Menţionăm că, în perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvenţiile primite de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat erau condiţionate de inexistenţa datoriilor la bugetul de stat, solicitanţii fiind obligaţi să semneze o declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi/sau la bugetul local la data solicitării primelor.

După decizia Curţii de Conturi, în ultimii patru ani, APIA şi Parchetele judeţene au declanşat urmăriea penală a fermierilor depistaţi cu datorii la stat, unele ferme executate silit intrând în insolvenţă.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •