Stiri Economie Actualitate Social

APIA a finalizat plata subventiilor restante catre 9.761 de fermieri

APIA a finalizat plata subventiilor restante catre 9.761 de fermieri
APIA a finalizat plata subventiilor restante catre 9.761 de fermieri
APIA a finalizat plata subventiilor restante catre 9.761 de fermieri

Beneficiari sunt atât fermierii care nu încasaseră încă plăţile, cât şi cei care au fost nevoiţi să le restituie ca urmare a titlurilor de creanţă.

La sfârşitul lunii mai, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat plata subvenţiilor restante către un număr de 9.761 de fermieri care nu încasaseră încă banii sau fuseseră nevoiţi să-i restituie, după ce auditurile efectuate de Curtea de Conturi au scos la iveală faptul că aceştia aveau datorii la bugetul de stat şi, potrivit prevederilor legislaţiei din perioada 2007 – 2010, nu ar fi avut dreptul să primească subvenţii de la Uniunea Europeană.

În perioada respectivă, pentru a beneficia de subvenţiile de la APIA, fermierii erau nevoiţi să completeze, printre alte documente, şi o declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale, aceasta fiind una din condiţiile esenţiale pentru a beneficia de fondurile europene.

Mulţi, însă, au dat aceste declaraţii, deşi aveau datorii, fapt scos la iveală în urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA. Ca urmare, agricultorii care aveau datorii la momentul primiri subvenţiilor au fost nevoiţi să returneze banii primiţi, fiindu-le şi interzis şi să mai beneficieze de finanţare europeana pe o perioadă de 3 ani. Ulterior, s-a renunţat la această prevedere, fermierii urmând să îi primească înapoi, odată cu ridicarea interdicţiei de a mai primi finanţări europene timp de trei ani.

În comunicatul emis ieri de către conducerea APIA este menţionat următorul fapt:

Sumele restante pe care le mai avem de plătit reprezintă primele beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceştia nu le-au încasat sau au fost nevoiţi să le restituie ca urmare a titlurilor de creanţă pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi. Plăţile au fost efectuate în baza Legii nr. 48/2014, de care beneficiază, pe lângă fermierii deja plătiţi, şi cei care au avut procese verbale de constatare debit, care sunt anulate prin efectul legii. Plata sumelor prevăzute în Legea nr. 48/2014 se realizează până la data de 31 decembrie 2014, iar sumele necesare aplicării prevederilor legii, în cuantum de 26,877 milioane lei, se asigură în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Referindu-se la acest aspect, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat:

Am promis că rezolvăm această situaţie dificilă şi ne-am ţinut de cuvânt. Iată că în doi ani de zile am reuşit să reintrăm în normalitate. Fermierii vor fi scutiţi de returnarea subvenţiei primite în perioada 2007 – 2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •