Administratie

ANSVSA anunta ca valoarea dosarelor evaluate pana acum depaseste 47,6 milioane de lei.

ANSVSA anunta ca valoarea dosarelor evaluate pana acum depaseste 47,6 milioane de lei.

Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro, dupa cum a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Pana la aceasta data au fost finalizate dosare de evaluare aferente despagubirilor pentru un numar de 3.129 de exploatatii, in valoare totala de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, in valoare de 507.890 de lei, au fost platite. Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene”, precizeaza institutia intr-un comunicat.

Autoritatea a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificarii bugetare, cu suma de 212,272 milioane lei, pentru asigurarea sumelor de bani necesare. Guvernul a prevazut in proiectul de rectificare bugetara sumele suplimentare necesare, insa din cauza intarzierii obtinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptata la timp, sustin reprezentantii ANSVSA.

In aceste conditii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare platii despagubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finantelor Publice suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament si credite bugetare de la alti ordonatori, in suma de 40 milioane lei, aferenta despagubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evolutiei PPA” se arata in comunicatul ANSVSA.

Fonduri destinate despagubirii proprietarilor de porci afectati de pierderea animalelor ca urmare a evolutiei PPA, au fost transmise joi, 6 septembrie, catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele afectate de aceasta boala.

De la data confirmarii prezentei virusului in tara noastra, pentru prima oara pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcina Africana evolueaza acum in 11 judete, cu 190 de localitati afectate si un numar total de 826 de focare. Din numarul total de focare 11 sunt exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A. De asemenea pana in prezent au fost confirmate si 46 de cazuri la mistreti.

In total, pana la data de 6 septembrie 2018 au fost eutanasiati 159.645 de porci afectati de Pesta Porcina Africana.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •