Social

ANRE vrea să prelugească perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice

ANRE vrea să prelugească perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei vrea să prelungească până pe 31 martie 2021 perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică. Practic, asigură posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare valabilă la 1 ianuarie 2021 inclusiv până în luna martie 2021. În acest moment, perioada prevăzută pentru încheierea unui astfel de contract, pentru oferte valabile la 1 ianuarie, este doar luna ianuarie.

Perioada pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei pe piața liberă, pentru ofertele valabile la 1 ianuarie, va fi prelungită până pe 31 martie, conform proiectului de Ordin al ANRE.

Până încheie contractul pe piața liberă, consumatorul casnic poate beneficia pentru toată perioada de prețul din ofertă, în condițiile încheierii în această perioadă a unui contract concurențial cu furnizor de ultimă instanță.

Atenție, cu cât este încheiat un contract pe piața liberă mai repede cu atât mai bine. Reamintim că prețurile furnizorilor de ultimă instanță pentru serviciul universal sunt mai mari decât cele de pe piața liberă. De exemplu, chiar la Enel, Electrica sau CEZ, în calitate de furnizori de ultimă instanță, prețul pentru serviciul universal este mai mare decât cele dintr-un contract încheiat chiar cu aceeași furnizori, dar pe piața liberă.

ANRE susține că prelungirea perioadei este un avantaj pentru clienții casnici, deoarece vor avea o perioadă mai lungă de timp pentru alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte.

ANRE vine cu acest proiect de ordin în condițiile în care Virgil Popescu, ministrul energiei, a declarat în ultima zi din an că este posibil ca Guvernul să intervină după 15 ianuarie prin OUG, pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială. Ministerul Energiei va aștepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vadă exact cum funcționează piața, după care, dacă este cazul, chiar va interveni legislativ, în așa fel încât să ajute oamenii să găsească cele mai ieftine și cele mai bune soluții pentru prețul energiei electrice și nu să fie trecuți automat într-o piață scumpă a serviciului universal, spunea ministrul.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •