Politica

Alexandru Dănăilă: Guvernul liberal a arătat din nou că este implicat și dedicat 100% traversării acestui moment dificil

Alexandru Dănăilă: Guvernul liberal a arătat din nou că este implicat și dedicat 100% traversării acestui moment dificil

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a transmis astăzi un comunicat de presă în care prezintă o serie de măsuri pe care Guvernul Orban le-a luat în ședința care s-a încheiat azi dimineață, în jurul orei 3.00, după aproape 10 ore.

Epidemia de coronavirus ne schimbă viețile în mod esențial. Suntem conștienți însă că, împreună, dând dovadă de responsabilitate și de solidaritate, România va depăși acest moment. Partidul Național Liberal alături de guvernul Ludovic Orban știu că în această perioadă menținerea sănătății mediului economic este esențială. De aceea, în aceste zile în care ne confruntăm cu o criză a sistemului sanitar era important să se ia cu celeritate măsuri pentru susținerea companiilor private afectate de epidemia de coronavirus” spune Alexandru Dănăilă.

Liderul PNL Brăila informează că Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activitatea și va crește plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei.

”În plus, Guvernul Orban a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru. De asemenea, premierul a arătat că la rectificarea bugetară va crește bugetul pentru a asigura decontarea concediilor medicale. În ceea ce privește garantarea creditelor pentru IMM-uri, Ludovic Orban a arătat că fondul de garantare este de 5 miliarde în prima fază și că el va putea fi majorat până la 15 miliarde. Practic, vor fi garantate credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru, dobânda fiind subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion. Premierul a mai arătat că guvernul va asigura plata șomajului tehnic. Banii vor fi alocați din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut” spune Dănăilă într-un comunicat de presă.

Alexandru Dănăilă a precizat că sunt două categorii de firme care vor beneficia de sprijinul statului în această perioadă.

”Prima categorie o reprezintă companiile afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. A doua categorie o reprezintă companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%” se menționează în comunicatul PNL Brăila.

Președintele PNL Brăila spune că prin aceste măsuri, Guvernul liberal a arătat din nou că este implicat și dedicat 100% traversării acestui moment dificil pentru întreaga lume.

Este însă esențial să înțelegem cu toții că fiecare cetățean are propria responsabilitate într-o criză de acest fel. Cu toții trebuie să respectăm deciziile autorităților și să limităm la maxim contactele sociale, să respectăm normele de igienă și să ne protejăm sănătatea noastră și a celor din jurul nostru” este mesajul adresat de liderul liberalilor brăileni.
Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •