Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECO DUNĂREA”, din care fac parte CJ și toate primăriile din județ, a fost constituită cu scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a  serviciilor de salubrizare a localităților și a managementului deșeurilor solide pe raza localităților respective, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice în domeniul amintit.

În ultima ședință a Consiliului Județean Brăila a fost aprobată contribuția instituției la ADI „ECO DUNĂREA” pentru anul 2021, în valoare de 122.200 lei.

Asociația a derulat  proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brăila”, în valoare de circa 120 milioane de lei (inclusiv TVA) din care puțin peste 100 milioane de lei a fost contribuția Uniunii Europene.

„Principalul obiectiv al acestei asociații ar fi elaborarea și aprobarea strategiei de dezvoltare a serviciului. Noi știm că vreo 5-6 ani de zile s-au cam blocat un pic investițiile în serviciul de salubrizare la nivel de județ. Puteți să ne spuneți ceva sau cei care fac parte din asociație pot să ne prezinte și nouă un raport al activității și totodată, o strategie de dezvoltare pe următorii ani sau pentru anul acesta? Ce s-a întâmplat cu acel proiect european care s-a blocat acum 3-4-5 ani de zile? Care sunt viziunile în acest domeniu? Pentru că, totuși, se cheltuie o anumită sumă anual din banii publci” a spus consilierul județean liberal Dănuț Lungu, în cadrul ședinței CJ:.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) a replicat că proiectul n-a fost blocat absolut deloc, iar în acest moment Asociația este în procedură de licitație pentru operatorul unic, iar CJ Brăila este în licitație pentru operatorul în ceea ce privește stațiile de sortare de la Ianca, Însurăței și cea de la Vădeni.

”Toate licitațiile sunt în momentul de față la partea financiară și sperăm ca în vară-toamnă să știm care este câștigătorul pentru operatorul unic pentru județul Brăila și cine sunt operatorii sau operatorul pentru stațiile de sortare. Deci acest proiect n-a fost blocat sub nicio formă și cu siguranță dacă lucrurile vor merge corect și nu vor fi contestații, în anul 2022 vom avea operator unic de salubritate în tot județul Brăila și operatori sau operator pentru stațiile de sortare. Lucrurile sunt în direcția bună pe acest proiect. De la semnarea contractului și până la intrarea efectivă a operatorului e o perioadă de 6 luni în care operatorul trebuie să se organizeze pe raza municipiului și județului Brăila” a declarat președintele CJ Brăila.

Hotărârea a fost adoptată cu 24 de voturi „pentru”. S-au abținut de la vot consilierii județeni PNL: Bucălau Alexandru, Căpățînă Marian, Cîrligea Florin Eugen, Dorobanțu Stăvărel, Lungu Dănuț, Pricop Cristian Florinel, Varga Vasile Constantin.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •