ProBr

Acuze grave la Consiliul Judetean Braila. HC Dunarea la un pas de colaps

Acuze grave la Consiliul Judetean Braila. HC Dunarea la un pas de colaps

IMG_9612Unul dintre punctele fierbiți ale ședinței CJ de luni, 29 februarie 2016, a fost cel referitor acordarea contribuției Consiliului Județean Brăila la bugetul Handbal Club Dunărea Brăila. Deși în AGA a HC Dunărea s-a aprobat un buget pentru anul 2016 de 3.600.000 lei, din care 2.500.000 lei contribuția CJ Brăila, pe ordinea de zi a ședinței CJ s-a venit cu un proiect de hotărâre prin care ”se aprobă contribuția parțială a Consiliului Județean Brăila din bugetul județului Brăila, capitolul 67.02, cu suma de 1.000.000 lei, pe anul bugetar 2016, pentru susținerea financiară a Handbal Club Dunărea Brăila, cu posibilitatea aprobării diferenței de 1.500.000 lei, în funcție de rectificările bugetare ulterioare”.IMG_9489

În proiectul de hotărâre se specifica însă că suma de un milion de lei va fi acordată către HC Dunărea în tranșe trimestriale egale, adică câte 250.000 lei pe trimestru. În raportul semnat de directorul executiv al Direcției economice din cadrul CJ Brăila, Maria Vlad, se preciza că HC Dunărea trebuie să prezinte rapoarte financiare și de activitate pentru fiecare sumă alocată de CJ, însoțite de copii justificative din care să rezulte modul de utilizare al acestora, în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea fiecărui trimestru.

În solicitarea depusă de HC Dunărea, apare însă sintagma ”cerere de finanțare”, în timp ce în proiectul de hotărâre se vorbește despre ”contribuția CJ”, la acest club, lucru care a dus la primele discuții tensionate în cadrul ședinței CJ.IMG_9642 IMG_9641

Consilierul liberal Ovidiu Nechita a precizat că proiectul este confuz și nu are documente justificative în spate și nu are un buget fundamentat. Liberalul a contestat și faptul că în adresa HC Dunărea se folosește termenul de ”cerere de finanțare” și nu de contribuție și a precizat că în urmă cu o lună, când s-a votat bugetul, la capitolul contribuții și cotizații la entități unde CJ este membru asociat. Nechita a mai precizat că nu se poate lua o decizie prin care să se angajeze consiliul la plata diferenței de 1,5 milioane de lei la o eventuală rectificare bugetară, în condițiile în care în bugetul aprobat este prevăzută suma de doar un milion de lei pentru clubul de handbal.

Președintele HC Dunărea, Emilian Dumitriu, a spus că în acest moment clubul de handbal nu mai are în cont nici un leu, și au fost nevoiți să organizeze meciurile din Liga Națională doar din fondurile realizate din vânzarea biletelor la meciuri.

”Suntem în fața unei decizii cruciale pentru clubul de handbal HC Dunărea. Este o realitate dură din păcate și pentru aceasta vă solicit și fac apel la responsabilitatea dumneavoastră pentru a lua cea mai bună decizie în ședința de astăzi” a spus vicepreședintele CJ Emilian Dumitriu.

Vezi aici discuțiile din CJ pe tema HC Dunărea:

Vicepreședintele Viorel Mortu, care la întocmirea bugetului pe anul 2016 deținea atribuțiile de președinte, a spus că a existat atunci o discuție cu doamna director Maria Vlad, în care aceasta a promis că va găsi o soluție pentru acordarea întregii sume. Conducerea CJ Brăila a acuzat-o pe directoarea economică a CJ că obstrucționează activitatea CJ și că face jocuri politice.

În cele din urmă proiectul a fost adoptat, cu amendamentele propuse de consilierul Ionel Avram, de retragere a sintagmei ”parțial” și alocarea întregii sume de 1 milion de lei prevăzută în proiectul inițial în primul semestru al anului 2016, cu 18 voturi pentru și 7 ”abțineri”, în timp Emilian Dumitriu și Alexandru Viorel nu au participat la vot.

Marian Căpățănă a spus că prin acest vot, s-a dat o șansă echipei de handbal, de către deliberativ nu de către executiv.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •