„Cu inimile tresărind de fericire” – asta așa, ca să parafrazăm un celebru șlagăr proletar de până-n `89, ne pregătim voioși să lasăm cumva obișnuința relativ socialistă a mititeilor și a bericii și să povestim despre un preparat burghez, capitalist și decadent, pe nume ”Porc cu sos de salote în vin roșu”.
Dacă despre sosul de șalote am avut plăcerea să povestim aici, Porc cu sos de salote în vin roșu vine să completeze fericit garnitura. Prin urmare, putem afirma cu suficientă fermitate că, iată, cercul este închis și avem acum un preparat sofisticat, arătos și apetisant.
Cât despre mititei, au, firește, locul lor în tradiția neaoșă, nu intenționez nicidecum să schimb cumva obiceiurile împământenite ale unora, ci doar să ofer și alte variante de meniu, pentru că, nu-i așa?, rutina uneori este dăunătoare.
Așadar Porc cu sos de șalote în vin roșu, cu porc, șalote și… vin roșu!
Haideți să urmărim și ingredientele necesare!
INGREDIENTE:
- 400 g șalote
- 4 căței de usturoi
- 250 ml vin roșu (și-aici e o poveste ceva mai lungă)
- 4 linguri de pătrunjel verde tocat
- 4 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper negru
Pentru friptură:
- 8 bucăți cotlet dezosat de porc
- 4 linguri ulei de măsline
- 4 căței de usturoi
- 200 ml vin roșu (același ca mai sus)
- sare
- piper
Întrucât am tratat in extenso modul de pregătire a garniturii, vă invit respectuos să-l urmăriți la Salote in sos de vin rosu, prin urmare ne concentrăm eforturile mental-gastronomice în săvârșirea fripturii, după cum urmează…
Fasonăm cotletele, apoi preparăm o marinadă din vinul roșu, apoi uleiul de măsline, sare, piper și cei patru căței de usturoi (curățați și zdrobiți în prealabil). Odată marinada preparată, lasăm cuviincios cotletele la marinat 1 bucată oră întreagă. Cât timp cotletele se marinează, cum spuneam mai la „deal”, alcătuim sosul garnitură (și apreciez că lucrurile sunt simple, e vorba doar de 30 minute), apoi îl păstrăm la cald.
Garnitura fiind săvârșită, rapido rumenim cuviincios și cotletele într-o tigaie gospodăroasă antiaderentă, câte 2-3 minute pe fiecare parte, apoi montăm elegant pe platou bucățile de friptură cu o porție generoasă de garnitură.
Servim imediat!
Oameni buni, beți vin, berea oricum expiră! Așa că lângă numitul ”Porc cu sos de șalote în vin roșu”, alăturăm un excepțional Pinot Noir rubiniu, fin şi catifelat, de Măcin. Alcovin Măcin!
Dragilor, s-aveți poftă!