O “piece de resistance” în categoria fripturilor, file-ul de porc în crustă de piper, cu sos barbeque, este un preparat deosebit, care îmbină în mod uluitor aromele mix-ului de piper, cu spărtura de ienibahar, acestea două fiind parte dintr-un melanj cu sare de mare.
Practic, crusta de mirodenii conferă file-ului o aromă unică, savoarea intens înțepătoare a ienibaharului fiind îmbinată cu post-gustul mixului de piper. Nu este mai puțin adevărat că, prin rumenirea scurt-intensă a fileului în ulei, urmată de maturarea fripturii la cuptor, aromele difuzează foarte bine în profunzimea file-ului, astfel încât obținem un preparat deosebit de savuros și suculent. Alăturat unei garnituri de cartofi rumeniți sau de porumb fiert, poate sta cu cinste la orice masă pretențioasă.
INGREDIENTE:
2 buc mușchi de porc, file
2 linguri boabe mix de piper (roșu, alb, verde, negru)
1 linguriță boabe ienibahar
1 linguriță sare de mare
2 linguri ulei
Pentru sos, este necesar:
6 linguri ketchup de roșii
2 linguri sos chili iute/dulce (potrivit năravului)
1 lingură miere
1 lingură oțet de mere
1 lingură sos de soia light
2 căței de usturoi
sare
piper
Preparăm cu grijă, după cum urmează:
Preîncălzim cuptorul la 180 grade, apoi fasonăm (dacă este cazul) bucățile de file (atenție, jupuiți membrana de pe muşchi). Mix-ul de piper, boabele de ienibahar și sarea de mare le “blendăm” scurt, astfel încât granulația să rămână relativ grosieră. Întindem uniform mixtura aromată pe o folie de aluminiu și rostogolim bucățile de file peste condimente, astfel încât să obținem o acoperire uniformă a cărnii, şi, dacă este cazul, repetăm operațiunea, până când carnea este învelită într-o crustă uniformă de condimente.
Într-o tigaie de fontă (aveți grijă ca mânerul tigăii să fie din același material, nu de plastic), netedă pe fund, încingem uleiul la foc iute, apoi rumenim mușchiul de jur împrejur, aproximativ 5 minute, astfel încât carnea să fie pe jumătate gătită. Luăm de pe foc tigaia și o introducem în cuptor, spre maturarea fripturii, și o lăsăm circa 12-15 minute.
Dacă tot ne-am apucat de treabă… să pregătim și sosul, nu de alta, da’ o să ne trebuiască. Astfel, într-o crăticioară, amestecăm ketchup-ul cu sosul chili, mierea, oțetul și sosul de soia. Punem pe foc și, până se încinge, curățam usturoiul, îl tocăm mărunt și-l adăugăm și pe el în sos. Dăm în clocot și reducem, la foc mediu, 2 minute. Asezonăm din sare și piper.
Gata, a venit și timpul fripturii, așa că o scoatem din cuptor și o lăsăm la odihnă măcar 5 minute, apoi o tăiem în felii groase.
Montăm pe un platou, alături de o garnitură de cartofi prăjiţi sau un rondel de porumb dulce fiert, augmentat, și el, cu unt aromat de ierburi. Asezonăm cu sosul barbeque și servim imediat.
Vă las plăcerea să alegeți voi vinul potrivit.
Succes și poftă bună!