[quote style=”1″]Si acum turcu’ vazand alcatuirea ar zice “çok güzel…çok güzel, bre!”, numai ca treaba-i turceasca pana la un punct si pana la vin, mergand pe firul logic al legumelor de orice fel umplute. Si ce ne-am face noi, daca nu am avea inspiratia proverbiala romaneasca, puterea de a adapta orice preparat la “metehnele” noastre de pe plaiurile mioritice.
Asa ca, “Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai…” a se citi “margine de vas de lut” savarsim astazi ceva Ardei umpluti…, dar nu cum probabil sunt asteptarile carnivorilor consacrati, ci mai usurei, asa, …ca de canicula, cu o umplutura minunata de orez cu legume. Sa nu-mi reprosati ca-s de post, desi pana la urma are si postu’ farmecul lui, sunt mai degraba adaptati spuneam, caldurilor sufocante care ne incearca pe toti in zilele astea. Nu ma pot “deroba” de placerea piscatului la limba, asa ca in mod inevitabil gasim aroma inconfundabila a ardeiului iute tocat in alcatuirea noastra. Reci, sunt o minune! Pana insa sa vedem in amanunt “procesul tehnologic” sa urmarim pentru moment, lista de aprovizionare, …cam pentru 4 persoane, cu drept de vot si infometate…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 8 ardei grasi potriviti ca marime dar oricum spre o dimensiune “gospodaroasa”
- 2 ardei kapia
- 2 cepe mari
- 2 morcovi mari
- 1 felie de telina
- 1 capatana de usturoi
- 100 ml ulei de masline extravirgin
- 1 legatura patrunjel verde
- 8 rosii coapte mari
- 400 ml suc de rosii
- 200 ml supa de legume
- 100 ml vin rosu (de cel bun, nu de surcele)
- 400 g orez
- Sare
- Piper
- Ardei iute tocat (optional, insa poate nu-l lasati deoparte)
[/list]
Mod de preparare:
Lucrarea-i un pic anevoioasa, asa ca incepem in mod inevitabil cu inceputul…!
Spalam si curatam ardeii grasi, ii decapacim cu cutitul de legume, astfel incat sa ne ramana capacul cu codita cotorului. (aveti grija sa-i cumparati cu tot cu codite, n-ajuta la nimic fireste, dar da bine la farfurie…). Lasam ardeii la odihna, ca va veni si vremea lor!
Curatam apoi si spalam legumele, ceapa o tocam marunt, ardeii kapia la fel, morcovii, telina, usturoiul le taiem julien.
Intr-o tigaie pantecoasa, pe care o avem mai din vechi, calim in ulei legumele pana devin sticloase, apoi adaugam orezul spalat in 3 ape, amestecam vartos si impreuna cu o cescuta de apa lasam pe foc inca 5 minute, sa se umfle putin umplutura.
Tocam patrunjelul verde marunt, il amestecam in tigaie si pe el si asezonam din sare, piper si ardei iute tocat. Lasam 10 minute la racit.
Cat se raceste compozitia, ca sa nu ne pierdem elanul, alcatuim sosul in care vor fierbe ardeii astfel: taiem din rosii un rand de capace pentru ardei, si ce ramane tocam marunt, amestecam cu sucul de rosii, supa de legume, vinul si potrivim din sare si piper si lasam deoparte.
Gata, a venit timpul umplerii ardeilor.
Mintenas aducem la indemana vasul de lut, udat in prelabil, luam ardei cu ardei, ii umplem cuvincios, capacim cu cate un rondel de rosie si ii asezam in vas, frumos aliniati, ca la raport.
Turnam pe langa sosul in care vor fierbe si peste fiecare ardei (pentru efect vizual) asezam capacele de ardei cu codita pensulate cu ulei de masline.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cel putin 90 minute.
In acest rastimp “legumim” cate putin din vinul folosit si la ardei, nu spre “facere” de pofte, ca pofta oricum este, ci ca sa nu stam degeaba.
Timpul a trecut incet, scoatem ardeii si-i lasam la racorit.
Fireste se pot servi si calzi, dar mai faini sunt reci, cu un Merlot vioi cu postgust de fructe de padure.
S-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare