[quote style=”1″]Povestim astazi despre un sos deosebit, din pacate mai putin intalnit si folosit in viata de zi cu zi, insa cred eu, ca este momentul sa mai imbunatatim, pe cat posibil, retetarul traditional al sosurilor din gastronomia noastra. Coulis, caci despre el este vorba, este un sos gros din legume sau fructe piure. Folosit frecvent in gastronomia frantuzeasca, este alaturat preparatelor din carne si legume, sau uneori ca baza pentru supe sau alte sosuri mai elaborate, dar, foarte important, poate fi pregatit si din fructe de sezon si alaturat deserturilor. Exemplificam astazi cu un Coulis de zmeura, care poate fi alaturat asa cum spuneam, deserturilor sau inghetatelor.
Haideti sa vedem impreuna ingredientele necesare…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 250 g zmeura tare si coapta
- 125 g zahar tos
- Zeama de la jumatate de lamaie
- 25-30 ml cognac
[/list]
Mod de preparare:
Se pregateste foarte usor, dupa cum urmeaza…
Alegem fructele indepartand pe cele lovite, stricate sau prea coapte.
Intr-un vas batem zmeura cu zaharul si zeama de lamaie, apoi fierbem 3-4 minute pentru ca zmeura sa se inmoaie. Lasam vasul la racit.
Dupa ce compozitia s-a racit, o mixam la blender pana cand obtinem un piure gros si omogen. Adaugam acum cognac-ul si omogenizam iar.
Se poate pastra la rece maxim o saptamana in borcane ermetice. Se serveste numai rece!
La aceasta reteta de baza se pot opera urmatoarele modificari:
Daca nu gasim fructe proaspete, putem folosi si fructe congelate sub conditia dezghetarii inainte de pregatire, insa trebuie sa marim cantiatatea de zahar.
Daca avem fructe foarte moi care se paseaza usor, le amestecam cu zahar pudra in loc de zahar tos, , se elimina fierberea, insa Coulis-ul trebuie strecurat de sucul in exces, mentinand ceilalti pasi cu adaugarea sucului de lamaie si a cognac-ului.
Succes si pofta buna!
Sursa: Retete Culinare