Cultura

Ziua Internaţională a Femeii marcată la Lisabona prin lansarea volumului „O chestiune de onoare. Tânăr pentru o zi”, al brăilencei Elena Dumitrescu-Nentwig

Ziua Internaţională a Femeii marcată la Lisabona prin lansarea volumului „O chestiune de onoare. Tânăr pentru o zi”, al brăilencei Elena Dumitrescu-Nentwig

Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează joi, 7 martie 2019, la ora 19.00, un eveniment special dedicat Zilei Internaţionale a Femeii. În cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului de teatru în limba română „O chestiune de onoare. Tânăr pentru o zi”, al sopranei, născute la Brăila, Elena Dumitrescu-Nentwig. Volumul a apărut la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I”, în 2018.

Autoarea, stabilită de mai bine de un deceniu în Portugalia, s-a afirmat ca una dintre cele mai proeminente personalităţi culturale ale comunităţii româneşti de aici. În cadrul evenimentului, vor fi recitate fragmente din piesa „O chestiune de onoare” de către Elena Dumitrescu-Nentwig şi Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona, urmate de o discuţie liberă cu publicul.

Soprana Elena Dumitrescu-Nentwig s-a născut la Brăila şi a absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, apoi a cântat la Opera din Iaşi. Recunoaşterea internaţională a obţinut-o în anii ’70, după plecarea în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia şi Israel.

În ultimii ani, a scris basme, proză scurtă, romane şi poezii, în limbile română şi germană, care au avut ecouri favorabile în rândul cititorilor şi în presa de specialitate. După ce a convins ca prozatoare, Elena Dumitrescu-Nentwig s-a îndreptat către dramaturgie, publicând două piese de teatru în limba română: „O chestiune de onoare” şi „Tânăr pentru o zi”, inspirate din întâmplări din mediul social german. Prima – o tragedie – atacă problema puterii tradiţiei într-o comunitate de minoritari turci, cea de-a doua – o tragi-comedie – cu personaje autohtone, germane, dar care interacţionează cu emigranţi din Răsărit.

Mă mişc în culturile Europei. Europa este casa noastră, Dumnezeu nu a făcut graniţe şi nu ne-a separat, este datoria noastră să luptăm împotriva a tot ceea ce este totalitar pentru că orice formă de totalitarism este un impediment pentru dezvoltarea liberă a spiritului. Acest volum este un apel la toleranţă, la respect reciproc„, a mărturisit scriitoarea.
Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •