Actualitate

Weekend cu ghinion pentru trei brailence

Weekend cu ghinion pentru trei brailence
Weekend cu ghinion pentru trei brailence
Weekend cu ghinion pentru trei brailence

Trei femei din municipiul Brăila au fost lăsate fără economii weekendul trecut, după ce au căzut în plasa unor escroci care au profitat de naivitatea lor. Paguba suferită de acestea se ridică la suma totală de 11.300 de lei.

Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, 19 august a.c., o femeie în vârstă de 86 de ani a sesizat poliţiştii cu privire la faptul că trei persoane necunoscute au înşelat-o cu 700 de lei, iar unei alte femei în vârstă de 84 de ani, împreună cu care locuieşte, i-au sustras suma de 10.200 de lei.

Din primele verificări se pare că escrocii au abordat-o pe stradă şi au convins-o să o însoţească la domiciliu pentru a-i împrumuta, pentru câteva ore, cu 700 de lei, sub pretextul că nu au unde să schimbe în lei valuta pe care o aveau asupra lor. De bună-credinţă, femeia le-a dat suma solicitată, primind de la aceştia, drept garanţie, mai multe bijuterii despre care au pretins că sunt din aur, precum şi două bancnote străine.

Mai mult decât atât, prin aceeaşi metodă, escrocii au convins-o şi pe colega sa de apartament să le dea suma de 700 lei, după care, profitând de un moment de neatenţie al acesteia, i-au sustras din şifonier plicul în care pusese bijuteriile primite drept garanţie, şi în care se mai afla suma de 9.500 de lei.

Scenariul a fost aproape identic şi în cazul unei alte brăilence, în vârstă de 70 de ani. În aceeaşi zi, femeia a rămas fără 400 de lei, sumă pe care a fost convinsă că o împrumută, pentru scurt timp, unor persoane care au abordat-o pe stradă şi de la care a primit drept garanţie tot câteva bijuterii dintr-un metal galben fără valoare, precum şi o bancnotă de un dolar american.

Persoanele vârstnice – ţintele preferate ale infractorilor

Faptul că locuiesc de obicei singuri, că îşi ţin economiile acasă, în locuri uşor de intuit, limitările fizice aduse de vârstă (scăderea vederii şi a auzului, deplasarea cu dificultate), precum şi faptul că stabilesc mai uşor relaţii de comunicare cu persoane necunoscute, fac din bătrâni victimele preferate ale escrocilor şi hoţilor.

Mai mult decât atât, pe fondul scăderii veniturilor odată cu pensionarea, pretinsele produse la preţuri promoţionale ori cadouri din partea unor magazine sau autorităţi, pe care li le prezintă persoanele care urmăresc să îi lase fără agoniseala de-o viaţă, îi fac pe mulţi dintre bătrâni să uite de măsurile elementare de precauţie pe care trebuie să le ia pentru a-şi proteja bunurile şi chiar integritatea corporală ori viaţa.

Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii recomandă brăilenilor să discute cu persoanele vârstnice din familie şi să le transmită următoarele sfaturi pentru prevenirea înşelăciunilor, a furturilor şi tâlhăriilor produse în locuinţe:

–        să nu ţină în casă sume de bani sau bunuri de valoare; acestea trebuie păstrate în depozite bancare. Dacă, totuşi, aleg să le păstreze în locuinţă, să nu le depoziteze în şifoniere, acestea fiind primele locuri în care caută hoţii;

–        să nu ofere informaţii despre economiile lor ori despre bunurile de valoare pe care le au acasă, persoanelor necunoscute care le abordează, aparent întâmplător, pe stradă, în parc sau în alte locuri publice;

–        să nu invite acasă persoane pe care doar ce le-au cunoscut şi care, fie le spun poveşti impresionante de viaţă, fie pretind că doresc să le ofere diferite bunuri cu titlu de cadou sau ca pomană ori să vândă produse la preţuri derizorii; aceste persoane pot profita de ocazie pentru a sustrage diferite bunuri şi s-ar putea folosi chiar de violenţă pentru a-şi atinge scopul;

–        dacă, totuşi, acceptă vizita unei persoane despre care nu ştiu prea multe lucruri, să nu îi permită accesul în încăperile în care deţin bunuri de valoare sau bani şi să nu părăsească pentru niciun motiv camera în care au invitat-o;

–        să nu permită accesul în casă sau în curte persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituţii, dar nu se pot legitima;

–        să nu deschidă sertare, dulapuri sau alte locuri unde ţin lucruri de valoare în prezenţa străinilor; aceştia ar putea profita de un moment de neatenţie al gazdei pentru a fura diferite bunuri;

–          atunci când iau decizia de a împrumuta cuiva o sumă de bani, să se asigure că ştiu cu adevărat cine este persoana respectivă!

–        înainte de a înmâna bani sau bunuri de valoare unor necunoscuţi care pretind că au fost trimişi de un membru al familiei, să ia legătura cu respectiva rudă pentru a verifica informaţia.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •