Social

Vrem performanțe, dar sportul este Cenușăreasa guvernanților

Vrem performanțe, dar sportul este Cenușăreasa guvernanților

Cu 500 de zile înaintea startului Jocurilor Olimpice de vară de la Tokio, cel mai mare eveniment sportiv mondial care are loc o dată la patru ani, sportul românesc este tratat de guvernanți ca o cenușărească. Antrenorii pregătesc loturile care vor participa la acest eveniment, având în continuare salarii aflate la limita subzistenței. Problemele celor care muncesc în Sport și Tineret fiind departe de a fi rezolvate.

Membrii de la Sindicatului Național Sport și Tineret, afiliat la Blocul Național Sindical, spun că 70% din personalul angajat în 74 de federații sportive naționale și în 118 unități din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului muncesc pe un salariu de mizerie și reclamă încălcări grave ale drepturilor salariale.

”Deși anunță dublarea bugetului alocat domeniului, Guvernul amână soluțiile pentru angajații cărora li se cere performanță, dar sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Cu toate acestea,  România intră în competiția liderilor mondiali având pretenții de la cei mai prost plătiți bugetari din țară.
În Sport și Tineret continuă furtul din salarii, se încalcă drepturi și, treptat, se instaurează sclavia. Muncitorii sunt obligați să muncească „la negru” sâmbăta și duminica fără să fie plătiți, le sunt refuzate sporurile și nu le sunt recunoscute vechimea, studiile sau performanța”, spune Irina Roată, liderul sindicatului de la Clubul Sportiv Municipal Brăila. 

Angajații spun că beneficiază de condiții de muncă și de antrenamente ale sportivilor improprii, iar programele de pregătire profesională lipsesc cu desăvârșire, deși MTS este campion la fiecare rectificare, marcând cei mai mulți bani necheltuiți din buget.

”Guvernul s-a rezumat doar la a arunca pioni de sacrificiu la Ministerul Tineretului și Sportului, pe care îi schimbă de fiecare dată când presiunea crește. Acesta este respectul față de sportivi și tineri, de rezultatele obținute la nivel internațional, iar obiectivul de îmbunătățire prin sport a stării generale de sănătate a națiunii nu este considerat de interes național”, spune Irina Roată, unu dintre antrenorii de la secția de atletism a CSM Brăila, club care a dat câțiva sportivi valoroși în sportul de performanță.
Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •