Economie Actualitate Social

Viticultorii vor beneficia anual 47,7 milioane de euro din partea U.E.

Viticultorii vor beneficia anual 47,7 milioane de euro din partea U.E.
Viticultorii vor beneficia anual 47,7 milioane de euro din partea U.E.
Viticultorii vor beneficia anual 47,7 milioane de euro din partea U.E.

Conform unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri, perioada de acordare a sprijinului financiar pentru viticultori este 2014 – 2018. Odată cu adoptarea acestei hotărâri s-a creat cadrul juridic necesar aplicării directe în legislația națională a noilor direcții de acțiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizează sectorul vitivinicol.

Printre documentele adoptate în ședința de Guvern de miercuri, se numără și hotărârea care stabilește modul de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014 – 2018.
După cum au precizat oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), odată cu adoptarea acestei hotărâri s-a creat cadrul juridic necesar aplicării directe în legislația națională a noilor direcții de acțiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizează sectorul vitivinicol, iar adoptarea noii hotărâri de Guvern răspunde obiectivului noului Program Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol și a măsurilor notificate pentru perioada 2014 – 2018. Astfel, cuantumul anual al sprijinului financiar din partea UE este de 47,7 milioane euro, iar măsurile pentru care se acordă acest sprijin producătorilor din sectorul vitivinicol în perioada 2014 – 2018 sunt restructurarea și reconversia plantațiilor viticole, promovarea vinurilor cu două submăsuri, respectiv promovarea vinurilor produse în Uniune care constă în acțiuni de informare în statele membre privind schema de denumiri de origine controlată și indicații geografice, precum și promovarea vinurilor în țări terțe, asigurarea recoltei de struguri și investiții.
Până anul trecut, sectorul vitivinicol a beneficiat de o alocare financiară anuală de 42,1 milioane euro din fonduri comunitare, prin Programul Național Suport 2009 – 2013, pentru următoarele măsuri eligibile, în funcţie de specificul viticulturii autohtone: restructurarea și reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei plantațiilor viticole, folosirea mustului concentrat în vederea ridicării tăriei alcoolice a vinurilor și promovarea vinurilor pe piețele țărilor terțe.
Sectorul vitivinicol a absorbit, în proporţie de sută la sută fondurile europene puse la dispoziție de Comisia Europeană în cadrul acestui program, între anii 2009 – 2013. Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate de acest program, prin noul Program Național de Sprijin 2014 – 2018, cuantumul anual alocat României a fost majorat la 47,7 milioane euro, pentru ca sectorul vitivinicol să beneficieze de o dezvoltare cât mai extinsă.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •