Lifestyle

Viermele de sarma din peste

Viermele de sarma din peste
  Viermele de sarma din peste

Viermele de sarma din peste

Au mai ramas mai putin de doua saptamani pana la marea sarbatoare ortodoxa “Intrarea Domnului in Ierusalim” sau “Floriile”, cand biserica crestina da dezlegare la peste, dupa o perioada indelungata de post.

Astfel ca, in urma unui reportaj difuzat zilele trecute pe posturile nationale de televiziune, cand o gospodina a “descoperit” intr-un peste larve de anisakis, (viermi de sarma), brailenii au intrat in panica. Comisarul sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Braila, Dumitru Marta, a facut cateva precizari legat de acest subiect.
“In ultima perioada au aparut referiri la parazitii din peste iar noi controlam si vom controla produsele din piete iar ce se vede vom opri de la comercializare. Este evident ca o tenie sau anisakis despre care s-a vorbit de televiziune nu se vede in prima faza decat prin distrugerea pestelui, daca se nimereste pestele respectiv, Este foarte important sa se stie ca printr-o tratare termica corespunzatoare, prin fierbere, prajire sau preparat pe gratar la foc incins nu poate produce nici un efect acesti paraziti. Situatia cu anisakis a aparut la macrou congelat la care atragem atentia ca avand in vedere conditiile de congelare la temperaturi foarte scazute iar depozitarea la cel putin de minus 18 grade este prea putin probabil ca larvele sa traiasca. Recomandarea noastra pentru consumatori este ca pestele sa fie preparat in mod corespunzator pentru a se putea distruge acesti paraziti. Noi vom face controale in perioada urmatoare la toate produsele din peste inclusiv cele care sunt in conservate si vom da la vremea respectiva rezultatele controalelor, asa cum am facut de fiecare data”, a declarat Dumitru Marta, comisar sef al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Braila.
Anisakiaza, este o boala parazitara rara cauzata de infestarea cu larve de anisakis. Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi din clasa nematodclor care traiesc in stare larvara in cavitatea abdominala si in muschii pestilor de apa de mare ca heringul, morunul si macroul. Daca cineva a fost infestat cu aceasta larva ce se cuibareste in stomac sau intestin, simtomele pacientului se manifesta printr-o durere abdominala uneori violenta si prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.).
Cand boala nu este tratata, la cateva saptamani dupa infestare se declanseaza o ocluzie intestinala, provocata de formarea unei tumori care inglobeaza larva. Tratamentul anisakiazei consta in extragerea chirurgicala a larvei. Anisakiaza se previne asigurand congelarea pestelui oceanic in momentul pescuirii lui (el trebuie sa fie eviscerat si apoi congelat la -20 grade Celsius) si gatindu-l pe foc inainte de a-l consuma.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.