Economie Actualitate

Vesti nu prea bune: Productie mica de miere de albine

Vesti nu prea bune: Productie mica de miere de albine

 

Vesti nu prea bune: Productie mica de miere de albine
Vesti nu prea bune: Productie mica de miere de albine

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, preconizează că în acest an vor rezulta doar 14.000 – 16.000 de tone de miere, ceea ce reprezintă o producţie sub 70% din media anuală înregistrată în țara noastră. Acest lucru va produce cu siguranţă și efecte negative: prețul mierii de albine la raft va crește cu până la 15 puncte procentuale, ceea ce este în defavoarea consumatorului.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea,  a declarant că în cazul în care, în acest an, va rezulta o recoltă mai mică, este posibil să fie influențat şi preţul mierii la raft, cu aproximativ 10 – 15 procente.

Ioan Fetea a precizat:

Cred că producţia totală de miere din acest an va fi sub 70%, între 60 şi 65%, faţă de media anuală de 20.000 – 22.000 de tone. Estimez că în 2014 vom face între 14.000 şi 16.000 de tone de miere. Totul depinde însă şi de ce vom obţine în această perioadă la floarea soarelui. Scăderea producţiei va avea efecte şi asupra preţului mierii la raft, mai ales că deja a crescut preţul de achiziţie, la salcâm cu peste 35%, iar la mierea polifloră undeva cu 15 – 20%. Preţul mierii la raft va creşte, probabil, cu cel mult 10 – 15%, dar mai spre toamnă. Sunt şi puţin sceptic pentru că la noi consumul de miere este încă foarte redus şi dacă se mai scumpeşte vom avea un consum şi mai redus.

Preşedintele ACAR a mai spus că la mierea de salcâm s-a obţinut sub 20% din media anuală, iar la rapiţă între 70 şi 80%. Speranţa apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud și sud-est a ţării, aceasta asigurând cel puţin 30% din producţia de miere a României, un aport aducând și județul Brăila, ca în fiecare an.

Preşedintele ACAR a menționat:

S-a făcut ceva miere la rapiţă, 70 – 80 de procente din producţia medie anuală, dar la salcâm nu avem nici 20% din cauza secetei exagerate de anul trecut, dar şi din această iarnă. Este afectată toată Transilvania, vestul şi sud-estul ţării. De asemenea, în sud s-au suprapus şi ploile cu perioada de înflorire. A rămas doar Moldova, care la salcâm face undeva între 15 – 20% din producţia anuală pe total ţară. Teiul a fost compromis în vestul ţării, în Caraş Severin, în judeţele din centrul ţării, tot din cauza secetei şi a temperaturilor scăzute din timpul nopţii, dar mai sunt acum ceva recolte mărunte în Moldova. La floarea soarelui, în vest, este compromisă producţia mai mult de 50%. Să vedem ce vom face în sud la floarea soarelui, care a început bine, şi care ne-ar putea salva ca să nu fim pe pierdere anul acesta. Trebuie să rezolvăm măcar rezerva de iernare şi să avem câteva kilograme în plus pentru extractive.

 

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •