Economie Actualitate Social

Veste buna pentru salariatii bugetari si cei din privat: a intrat in vigoare acordarea tichetelor de vacanta

Veste buna pentru salariatii bugetari si cei din privat: a intrat in vigoare acordarea tichetelor de vacanta
Veste buna pentru salariatii bugetari si cei din privat: a intrat in vigoare acordarea tichetelor de vacanta
Veste buna pentru salariatii bugetari si cei din privat: a intrat in vigoare acordarea tichetelor de vacanta

 

Cadrul legal pentru acordarea tichetelor de vacanță s-a modificat ieri, după ce o lege în acest sens a fost publicată sâmbătă, 5 iulie 2014, în Monitorul Oficial. Potrivit noilor reglementări, angajații din mediul privat și cei din sectorul bugetar vor primi de acum înainte în locul tichetelor de vacanță vouchere de vacanță în valoare de maximum 6 salarii minime brute. Deși Legea nr. 94/2014 a intrat în vigoare duminică, totuși bugetul de stat nu prevede acordarea acestor beneficii în 2014. Mai exact, conform OG nr. 29/2013, în 2014 nu se vor acorda angajaților din sectorul bugetar tichete de masă, tichete cadou sau tichete de vacanță. În plus, se amână până în anul 2015 acordarea de tichete cadou și de tichete de vacanță pentru personalul din aceste instituții,după cum se arată într-o informare a Guvernului din 2013.

Angajații din sectorul privat și bugetarii vor beneficia de duminică de vouchere de vacanță, care vor înlocui tichetele de vacanță, după cum se arată în Legea nr. 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanță, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496 din 3 iulie 2014 și a intrat în vigoare pe 6 iulie.

Actul normativ stabilește că angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă (CIM), precum și instituțiile publice, regiile autonome, societățile la care statul este acționar unic sau acționar majoritar, societățile și companiile naționale, care, de asemenea, încadrează personal prin încheierea unui CIM, vor acorda salariaților vouchere de vacanță în limita unor sume reprezentând 6 salarii de bază minime brute pe țară.

Legislația în vigoare prevede acordarea de tichete de vacanță tot în limita a 6 salarii de bază minime brute, însă din 6 iulie acestre tichete vor fi înlocuite cu voucherele de vacanță. În condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 900 de lei din 1 iulie, angajații vor putea primi vouchere de vacanță de maximum 5.400 de lei. De asemenea, legea care s-a aplicat de duminică abrogă dispozițiile potrivit cărora angajatorii pot acorda tichete de vacanță numai în cazul în care în anul fiscal anterior au obținut profit sau venit, după caz.

În același timp, voucherele de vacanță vor fi deductibile doar la calculul impozitului pe profit, în limita a 6 salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic. Legislația în vigoare stabilește că tichetele de vacanță sunt deductibile pentru angajator și la calculul impozitului pe venit, nu doar la cel pentru impozitul pe profit, însă odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări voucherele de vacanță nu vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit, ci doar la calculul impozitului pe profit. Mai mult decât atât, pentru salariat tichetele de vacanță sunt scutite de plata impozitului pe venituri și a impozitelor sociale aferente, însă acest lucru nu este cuprins în noul act normativ, astfel că din 6 iulie nu se va mai aplica această prevedere.  În ceea ce privește sectorul public, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care statul este acționar unic sau majoritar, precum și regiile autonome pot acorda angajaților prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub formă de vouchere de vacanță. Mai mult, în sectorul public voucherele de vacanță se vor acorda în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat, sau, după caz, în bugetele locale, pentru unitățile din domeniul bugetar, și in limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de venituri și cheletuieli, aprobat pentru celelalte categorii de angajatori.

 

Veste buna pentru salariatii bugetari si cei din privat: a intrat in vigoare acordarea tichetelor de vacanta
Veste buna pentru salariatii bugetari si cei din privat: a intrat in vigoare acordarea tichetelor de vacanta

 

 

* Toate bune și frumoase, dar aplicabilitate din 2015 *

 

Deși Legea nr. 94/2014 a intrat în vigoare duminică, totuși bugetul de stat nu prevede acordarea acestor beneficii în 2014. Mai exact, conform OG nr. 29/2013, în 2014 nu se vor acorda angajaților din sectorul bugetar tichete de masă, tichete cadou sau tichete de vacanță. În plus, se amână până în anul 2015 acordarea de tichete cadou și de tichete de vacanță pentru personalul din aceste instituții,după cum se arată într-o informare a Guvernului din 2013.

Angajații care vor primi vouchere de vacanță nu vor mai beneficia de prima de vacanță și nici de bilete de odihnă, acordate în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legislațiaî vigoare prevede că salariatii nu pot primi în acleași timp și tichete de vacanță și prime de vacanță.
Voucherele de vacanță vor fi emise de Autoritatea Națională pentru Turism, spre deosebire de tichetele de vacanță care erau emise de unitățile specialitate în domeniu. Aceste vouchere vor fi emise în sistem on-line, de către

Autoritatea Naționala pentru Turism și vor fi valabile numai dacă vor avea înscrise următoarele informații, care se regăseau și pe tichetele de vacanță: emitentul și datele sale de identificare; valoarea nominală a voucherului de vacanță; angajatorul și datele sale de identificare; numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanță; spațiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat și aplicării ștampilei unității afiliate; interdicția unității afiliate de a plăti diferența în bani dintre valoarea voucherului de vacanță și valoarea pachetului de servicii către utilizatorii voucherelor de vacanță; perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanță. Voucherul de vacanță va fi valabil până la 31 decembrie a anului în care a fost emis.

Conform dispozițiilor care se aplică din 6 iulie, angajații vor putea achiziționa cu voucherele de vacanță pachete turistice, la fel ca și până acum, de la unități turistice autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism, și nu de către Ministerul Turismului așa cum este stabilit în prezent. Totodată, comisionul maxim perceput de agențiile nu va putea depăși 10% din valoarea pachetului de servicii oferit, lucru care este prevăzut și în legislația în vigoare.

De asemenea, în noul act normativ se menționează că, la fel ca și până acum, nu se va acorda rest de bani la voucherul de vacanță, în caz contrar fapta constituind contravenție și fiind sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •