Politica

USL vrea sa micsoreze cvorumul la referendum

USL vrea sa micsoreze cvorumul la referendum
USL vrea sa micsoreze cvorumul la referendum
USL vrea sa micsoreze cvorumul la referendum

USL a depus, marti la Senat, un proiect de lege care prevede modificarea legii referendumului. Initiativa legislativa prevede ca pentru validarea unui referendum sa fie necesara prezenta a doar 30% din cetatenii cu drept de vot, fata de 50 % plus unu dintre cei de pe liste, cum este legea in prezent.
Deputatul PSD de Olt, aflat la al patrulea mandat consecutiv, Florin Iordache, a declarat ca a depus acest proiect de modificare a Legii 3/2000, Legea referendumului, pentru a usura validarea referendumurilor, in special cel pentru modificarea Constitutiei. Proiectul, care-i mai are printre semnatari pe presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si deputatul PC de Galati, Bogdan Liviu Ciuca, contine doua noutati. Prima dintre ele se refera la cvorumul de participare la referendum, care ar urma sa fie scazut de la 50% la 30%, iar cea de a doua conditie se refera la faptul ca pentru ca rezultatul unui referendum sa fie validat trebuie ca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot sa se pronunte cu „da” sau „nu” in functie de specificul referendumului. Aceste modificari ar urma insa sa se aplice tuturor referendumurilor, inclusiv cel de demitere al presedintelui. Propunerea legislativa apare in contextul in care USL a initiat dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei.

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat ca oamenii politici ar trebui sa se preocupe sa aduca romanii la vot si nu sa scada pragul de participare la referendum. Aceasta a mai spus ca „solutia ar fi sa dai posibilitatea romanilor din strainatate sa voteze. Avem aproape 5 milioane de romani care sunt afara si care, s-a vazut la toate alegerile, ca voteaza cam 100.000 dintre ei, un procent foarte mic, pentru ca nu au posibilitatea fizica sa voteze. Din punctul meu de vedere, ar fi mai utila aprobarea unei legi care sa dea posibilitatea celor din strainatate sa voteze, eventual votul prin corespondenta, decat sa reduci limita prezentei la vot la referendum”, a spus Udrea. Ea a adaugat ca, daca Constitutia a fost votata cu o prezenta de 50% plus unu, nu este de acceptat sa vrei sa o modifici cu o prezenta de 30%.
Premierul Victor Ponta si-a anuntat acordul fata de acest proiect.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.