Lifestyle

Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?

Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?
Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?
Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?

A devenit din ce în ce mai clar că majoritatea românilor preferă vacanțele în străinătate în defavoarea celor în propria tară. Mulți iau această decizie din simplul motiv că străinătatea le va oferi confort și condiții mai bune decât România.

Parcă a trecut o veșnicie de când eram copil. Anii trec mult prea repede și când ajungem la o vârstă destul de înaintată, sunt momente în care, pur și simplu, cădem pe gânduri și ne spunem în minte “ce bine era când eram copil”. Această sintagmă își face culcuș în mintea fiecăruia dintre noi, mai ales când dăm nas în nas cu poverile născocite de aleșii țării. Nu cred că există vreo persoană care să nu-și mai amintească minunatul cântăcel pe care îl vredonam la sfârșitul fiecărui an școlar: „A venit vacanta, cu trenul din Franta / Hai copii la joc, cartile pe foc..”. De câte ori îl cântam imi imaginam cum ar fi dacă într-o bună zi mi-aș face apariția pe meleagurile franceze. Trebuie să recunosc că a trebuit să aștept destul de mult până să ajung în Franța. Dar într-adevăr am ajuns acolo, la Paris, în vara anului 2004. A fost frumos, însă nu am fost acaparată în totalitate. Celor care nu știu, vă spun că majoritatea străzilor, magazinelor, cafenelelor din Paris sunt identice cu cele din București. Uneori uitam unde sunt și aveam impresia că sunt la noi în țară, în București. Existau români, veniți în vacanță, și trecând pe lângă mine le auzeam conversațiile. Spuneau că este minunat la Paris, că este un oraș frumos, că străzile sunt curate și că uite câtă civilizație poate fi, iar la noi în România, în Capitală, este totul de-a valma. În acel moment m-am cam supărat pentru că fiind român și, având cam același lucru în țara ta, am început să mă întreb cum este oare posibil să admiri niște locuri, străzi, cafenele și multe alte banalități din țările străine, iar când vine vorba despre țara noastră nu știm să facem nimic mai mult decât să împroșcăm cu noroi, dând uitării toate frumusețile pe care România ni le pune la picioare, așteptând să fie descoperită și redescoperită de cetățenii ei.
Dar uite cum se face că majoritatea românilor își petrec vacanțele în țări străine, motivând că este curățenie, alt confort și condiții mult mai bune decât cele din România. Litoralul și munții își întind brațele pentru a ne primi în sânul naturii, iar noi ce facem? Plecăm peste hotare și vacanțele ne costă mai mult decât cele din țara noastră. Ca să nu mai spun că o parte din cei care preferă străinătatea nici măcar nu s-au sinchisit să vadă ce priveliști minunate se pot găsi în țara noastră.
Și pentru că ne aflăm în plin sezon al vacanțelor, ne-am gândit să vă prezentăm o serie de avantaje și dezavantaje ale vacanțelor în străinătate.

Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?
Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?

* Argumente PRO vacanță în străinătate *

1. Din fericire, atât Europa, care este la o aruncătură de băț, cât și alte continente, precum Asia sau Africa, oferă o gamă largă de oferte turistice avantajoase ca preț. În multe cazuri, prețurile sunt similare cu cele din țara noastră. În alte locații, însă, tarifele sunt mult mai mici, românii având posibilitatea de a petrece un sejur în Grecia sau Turcia cu doar 300 – 400 euro. Mai mult decât atât, să nu uităm de sistemul “All inclusive”, care este atractiv pentru mulți turiști, pentru că nu mai trebuie să-și facă griji cu mâncarea sau să-și aloce bani separat pentru mese la restaurant. În România, sunt prea puține unitățile care oferă acest tip de servicii.

2. Majoritatea românilor care pleacă peste hotare au văzut deja mare parte din România și își doresc să încerce ceva nou. Dorința de schimbare se face mereu simțită, astfel că, în fiecare an, românii aleg o altă destinație de vacanță. În plus, vizitatul înseamnă automat cunoaștere, iar cei pasionați de istorie și cultură pot profita din plin de acestea atunci când aleg străinătatea.

3. Dorința de a fi în „civilizație” îi determină pe mulți să-și petreacă fiecare concediu peste hotare. Părerea unanimă este că România este o țară frumoasă, dar nu este întreținută și, pe deasupra, este ușor sălbatică și nu oferă servicii de calitate. Prin comparație, străinătatea înseamnă autostrăzi (asta dacă alegeți să plecați cu mașina), înseamnă curățenie și niciun câine fără stăpân pe stradă, înseamnă servicii hoteliere de calitate și mâncare mereu proaspătă.

Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?
Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?

* Argumente CONTRA vacanță în străinătate *

1. Agențiile de turim scot mereu în față cele mai bune oferte, însă, dacă nu ai norocul să prinzi un pachet atractiv, prețurile unei vacanțe în străinătate pot fi foarte mari. Și nu numai, trebuie luate în considerare și costurile vizitelor la diverse obiective turistice, la muzee sau catedrale. În plus, există și riscul ca ofertele bune să nu fie, de fapt, tocmai „bune”. Sunt cunoscute cazurile în care turiștii s-au trezit cu gândaci în cameră și cu doar o masă pe zi în loc de trei, cât erau prevăzute inițial. Așadar, și străinătatea poate oferi surprize neplăcute.

2. Trebuie îndeplinite unele formalități. Astfel, pentru Europa trebuie verificat întotdeauna ca actul de identitate să nu fie expirat sau să nu expire în perioada în care vă aflați peste hotare. De asemenea, ar fi de dorit să încheiați în prealabil o asigurare medicală sau să aveți un card European de sănătate. În cazul în care nu aveți aceste documente, un simplu accident v-ar putea costa destul de mult, întrucât serviciile medicale sunt mai scumpe peste hotare. În alte state, precum ar fi Rusia, Turcia, Thailanda sau Maroc este nevoie de un pasaport, iar țări precum SUA, Canada sau Australia solicită viză.

3. Mulți români nu își cunosc prea bine țara, deși România oferă nenumărate posibilități de vacanță, ce pot substitui cu usurință orice destinație turistică din afară la prețuri mult mai mici. Există litoralul, iar condițiile s-au îmbunătățit considerabil în ultimii ani, stațiunile fiind mereu pline în sezonul estival. Apoi, avem Delta Dunării, satele pitorești din Maramureș, faimoasele biserici și mănăstiri din Moldova, orașe medieval, precum Sighișoara, Sibiu, Brașov, sau încărcate de istorie și cultură, precum Făgăraș, Bran, Râșnov, Iași sau Alba Iulia. Să nu uităm de cunoscutele șosele, Transfăgărășan și Transalpina, Defileul Jiului, Valea Oltului, de traseele montane din Retezat sau Bucegi, de cascadele cunoscute la nivel mondial, precum Cascada Bigăr din județul Caras-Severin, de clisura Dunării sau de Vulcanii noroioși, parcurile naționale, Cheile Dâmbovicioarei sau Cheile Bicazului.

Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?
Unde ne petrecem vacanta de vara: în tara sau in strainatate?

Și pentru a vă acapara în totalitate curiozitatea, iată câteva repere unde ați putea merge cu familia ca să combinați distracţia, aerul liber şi sănătatea curate.

1. Cascada Bigăr din județul Caras-Severin este uşor de recunoscut la nivel internaţional, mai ales după ce a apărut în topul realizat de The World Geography pentru cascade unice din lume pe locul întâi. O poţi descoperi şi tu în judeţul Caraş-Severin, în locul de trecere al Paralelei 45 prin ţara noastră. Popasul se află pe marginea drumului DN 57B, ce leagă Anina de Valea Minişului, rezervaţia Izbucului Bigăr fiind plasată înainte de satul Bozovici. O oază de relaxare, putem spune. Dacă nu ajungeţi vara asta să admiraţi peisajul din poveste, iarna, ţurţurii de gheaţă formează aşa-numitul Palat de Cleştar, ceea ce este o minunăţie a naturii.

2. Că e vorba de pescuit, de o simplă ieşire la iarbă verde sau de relaxare, Delta Dunării este o destinaţie perfectă, răcoroasă şi plină de activităţi. Poţi să pescuieşti, să parcurgi trasee sau să dormi câteva seri la cort. Totuşi, ţânţarii nu vă vor da pace, aşa că recomandăm să aveţi o cremă sau spray antiţânţari. Un traseu interesant este Tulcea – canalul Mila 35 – gârlele Sireasa, Sontea – canalul Olguţa – Dunărea Veche – satul Mila 23 – Crişan – Maliuc – Tulcea. Există 3 zone pentru pescuit. Canalul Crişan – peşte mic sau mare – obişnuit : platică, biban, roşioară. Dimineaţa trage somnul (1kg ) şi stiuca la râmă, coropişniţa sau broasca, respectiv peştişor sau linguriţă. Mila 23 – peşte mic. Dimineaţa şi seara somotei la momelile de mai sus, stilul la plumb uşor în sens de curgere. Fortuna I (Sontea) – locul cunoscut pentru roşioară si biban, seara şi dimineaţa – crap de 1-2kg la bombă cu mămăligă. Nu omiteţi din bagajele dumneavoastră: cizme de cauciuc, pălarie şi manta impermeabile, haine călduroase, pătură (toamna), pânza şi tifon pentru polog, lanternă, binoclu, briceag, trusă medicală, tacâmuri uşoare, usturoi, piper, oţet, zahăr, biscuiţi, ceai, lămâi, gem, apă. Se pot închiria ambarcaţiuni, iar preţurile pornesc de la 150 lei. De asemenea, există pachete promoţionale, care pornesc de la suma de 1.900 lei pentru 2 zile, pentru 10 persoane.

3. Salina Slănic Prahova este situată la aproximativ 100 km de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase. Începuturile istoriei salinei datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic. Tariful pentru salină este de 12 lei pentru adulţi şi 6 lei pentru elevi, studenţi sau pensionari. O regiune frumoasă, unde poţi să mergi pe motiv medical sau pentru a vizita zona. Dacă, vara toridă şi coada interminabilă pentru a ajunge la salină, puteţi încerca ştrandurile din zona. Şi nu sunt orice fel de ştrand, ci cu apă foarte sărată, folosită în tratamente. Baia Baicului şi Baia Roşie sunt cele mai cunoscute, iar distanţa faţă de centrul oraşului Slănic-Prahova nu este mare – faci cam 10 minute, pe jos. Dacă vrei să te plimbi în natură, poţi încerca un traseu. Cel mai fascinant este cel de la Piatra Verde, care se poate vedea din centrul Slănicului.

4. Un paradis pentru exploaratori, o gură de aer proaspătă, aventură la orice colţ şi libertate totală – aşa se poate descrie Parcul Naţional Apuseni. Cele peste 1.500 de peşteri vă vor stârni interesul, iar meandrele măsoară mai mult de 21 de km. Aici se află şi Valea Rea, una dintre cele mai importante peşteri ale lumii, care conţine peste 35 de diferite tipuri de minerale. Parcul găzduieşte, de asemenea, peste 1.550 de specii de plante diferite. Versanţii munţilor sunt acoperiţi de păduri de molizi, iar pe pajişti cresc cireşi sălbatici şi nuci negri. Recent au fost descoperite în unele din peşteri, specii de animale carnivore, necunoscute până în prezent de lumea ştiinţifică. Aceste descoperiri, împreună cu numărul deja mare de urşi, râşi şi lupi, fac din zonă un habitat cu adevărat impresionant pentru animalele sălbatice. Turismul în regiune continuă să crească constant, iar parcul natural Apuseni poate face faţă acestei provocări. Zone turistice în dezvoltare, cum ar fi Vlădeasa şi Albac oferă locuri de cazare excelente şi acces facil la atracţiile parcului. În cazul în care ajungeți în Apuseni în vara aceasta trebuie neapărat să vă plimbați cu o canoe de-a lungul impresionantelor canioane, să petreceți o seară de vară la un festival montan și să faceți alpinism pe pereţii stâncilor de calcar.
Acum ce spuneți? Am reușit să vă deternim să petreceți vacanța pe meleaguri pitorești?

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •