Economie

Un seic arab a cumparat pachetul majoritar la firma care administreaza terenurile din Insula Mare a Brailei

Un seic arab a cumparat pachetul majoritar la firma care administreaza terenurile din Insula Mare a Brailei

Așa cum am anunțat încă din luna martie, un șeic arab a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al SC Agricost SA, firmă care lucrează terenurile agricole din Insula Mare a Brăilei.

Pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost, firmă care administrează mare parte a terenurilor din Insula Mare a Brăilei, a fost vândut de Constatin Duluţe către compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Terenul nu este parte a tranzacţiei, fiind proprietatea a statului, dar va fi folosit în continuare, în arendă, de firma cumpărată de şeic, cel puțin până în 2032, când expiră actualul contract cu Agricost.

Omul de afaceri Constantin Duluţe a preluat afacerea cu arendarea terenurilor din Insula Mare a Brăilei de la Culiță Tărîță și acum a vândut pachetul majoritar de acţiuni al companiei Agricost SA, care are în administrare cea mai mare fermă agricolă a României, acolo unde statul român deţine 56.000 de hectare de teren arabil de primă calitate, care este concesionat integral amintitei firme, aceasta plătind anual o arendă de circa 5 milioane de euro (echivalentul a 600 de kilograme de grâu pe hectar).

Cumpărătorul pachetului majoritar de acţiuni al Agricost, contra a circa 200 de milioane de euro, la care se adaugă angajamentul unor investiţii de 500 de milioane de euro, este compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, deţinută de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Prin această tranzacţie Constantin Duluţe rămâne acţionar minoritar.

Consiliul Concurenţei a avizat pozitiv tranzacţia prin care Al Dahra intră în piaţa agriculturii din România.  Compania din Emiratele Arabe Unite a informat, într-un alt context decât această afacere, că îşi va extinde afacerile Insulei cu zootehnie, creşterea, sacrificarea şi procesarea oilor și vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajari pentru irigatii şi extindere în zootehnie.

În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafaţă, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Adică încă 6 milioane de euro. Mai exact, după ce vor achita arenda anuală de 5 milioane de euro, ei tot vor rămâne cu un câştiga de peste 10 milioane de euro anual, doar din subvenţii, fără a pune la socoteală profitul din exploatarea pământului.

Viitorul proprietar al Agricost este emirul din Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan (55 ani) este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.  Are o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite.

Compania Al Dahra, are activităţi în agricultură și aveau afaceri încă din 2015 cu Insula Mare a  Brăilei. Ei cumpărau de aici lucernă, utilizată la nutreţ pentru cămile. De altfel, Agricost şi-a restructurat producţia tocmai ca afect al afacerilor cu Al Dahra, renunţând la culturile de rapiţă şi punând în loc mari suprafeţe cu lucernă.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •