Cultura

Un secol de muzică românească la Școala ”Vespasian Lungu”

Un secol de muzică românească la Școala ”Vespasian Lungu”

În Sala de festivităţi a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila vor concerta violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga.

Miercuri, 26 septembrie 2018, începând cu orele 17.30, în Sala de festivităţi a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila va avea loc, sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, recitalul cameral intitulat „Un secol de muzică românească”. Evenimentul este Inclus în turneul naţional de recitaluri educative organizat de Asociaţia Culturală “Heart-Core” în perioada septembrie – octombrie 2018 în 10 instituţii de învăţământ muzical din ţară şi dedicat Centenarului Marii Uniri.

Susţinut de doi foarte apreciaţi tineri muzicieni români – violonista DIANA JIPA şi pianistul ŞTEFAN DONIGA – recitalul se structurează ca o fascinantă călătorie în universul muzical românesc, de la creaţia de inspiraţie populară până la cea cultă contemporană. Astfel, vor fi prezentate publicului lucrări semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Béla Bartók, Walter Klepper, Hilda Jerea, Eugen Doga, Constantin Dimitrescu, Vlad-Răzvan Baciu. Toate aceste partituri sunt integrate unui program muzical unitar, coerent, evocator, atât pentru unitatea culturală a spaţiului istoric românesc, cât şi pentru bogăţia şi diversitatea surselor sale de inspiraţie.

Partenerii acestui eveniment sunt: Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila, Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” şi Liceul de Arte „Hariclea Darclée”.

Colaborarea dintre cei doi interpreţi protagonişti ai programului acestui recital are deja un istoric bogat, artiştii fiind alături pe scenă în repetate rânduri, atât în România, cât şi peste hotare, bucurându-se de fiecare dată aprecieri superlative din partea audienţei şi a criticii de specialitate.

Violonista Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu şi a urmat cursurile de licenţă şi de master ale aceleiaşi instituții la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru. A susținut recitaluri în România, Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, alături de Filarmonica din Braşov. Din 2007, a devenit o prezenţă constantă pe scenele Filarmonicilor din Iaşi, Braşov, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu-Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea. A concertat alături de Cork Fleischmann Symphony Orchestra, Orchestra de Cameră “Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, Orchestrele Universității Nationale de Muzică din Bucureşti. În prezent, este profesor de vioară la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti.

Pianistul Ştefan Doniga este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti ai generaţiei sale, colaborând cu instituţii de cultură de primă mărime din Romania şi susţinând concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. A imprimat, în premieră în România, integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin şi Suita a II-a pentru pian de Remus Georgescu şi a realizat în colaborare cu Institutul pentru Muzică de la Haga şi Orchestra Filarmonicii Janacek din Ostrava, Cehia, prima înregistrare mondială a Concertelor pentru pian numerele 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, partituri descoperite recent, după aproape 90 de ani de la compunerea lor.

În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet, traducerea şi publicarea de cărţi în domeniul artistic, precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică, timp de opt ani, a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare.

Intrarea la acest concert este liberă.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •