Opinii - Comentarii

Un nou Limba Lata la PSD – Dragomirul de Braila

Un nou Limba Lata la PSD – Dragomirul de Braila

marian

După rău, ce urmează? Evident, şi mai rău! Cine-şi imaginează că, având răbdare şi nefăcând nimic, va beneficia de bine după rău se înşeală.

Gheorghe Bunea Stancu a anunţat că se retrage din conferinţele de presă săptămânale ale PSD Brăila. El şi primarul Simionescu nu vor mai apărea decât aşa, în anumite condiţii. Se face loc „tineretului”, se promovează „tineretul”. Cu alte cuvinte, mesajul ar trebui decriptat astfel: Nu v-a plăcut de noi, vechii comunişti? Ok, staţi să-i vedeţi pe noii utecişti! Aşa se face că la ultima conferinţă de presă a PSD Brăila a apărut intempestiv pe scena socialistă a Brăilei exponentul-şef al tineretului utecist: Marian pentru prieteni şi casnici, Marian Dragomir pentru iubitori de hulubi voiajori, deputatul Marian Dragomir pentru jurnalişti şi domnul Marian Dragomir pentru subordonaţi. Debutul lui a fost absolut, elaborat şi atât de evident în goliciune şi şmecherie încât tânărul socialist brăilean îşi merită cu prisosinţă supranumele de Limbă Lată. Cu toate acestea, fostul Limbă Lată al PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, e puţin diferit de junele în plină ascensiune. GBS era direct, brutal, ameninţător şi nu ţinea cu niciun chip să disimuleze într-un intelectual care citeşte „cărţi”. Mai mult, Simionescu, de pildă, e şi mai diferit. El nu are limba lată, ci extrem de îngustă şi despicată în două la vârf. Deci, specia Dragomirul de Brăila este una de sinteză: Limbă Lată cu pretenţii de intelectual, şmecherie de specialist şi ambiţie de polemist.

Noul Limbă Lată al PSD Brăila şi-a făcut debutul în Parlamentul României printr-o lege de răsunet naţional, figurând în acea Listă a Ruşinii care a făcut înconjurul ţării. Mai exact, Marian Dragomir figurează la loc de cinste în plutonul de parlamentari care au dorit să facă imposibilă deconspirarea poliţiei politice. Aceşti deputaţi au mai primit şi numele de „Salvatorii turnătorilor”. De asemenea, Dragomirul de Brăila mai figurează şi printre cei supranumiţi „Parlamentarii care au violat în grup Codul Penal”. Etc. Acum, ideea centrală: a adus vreodată Marian Dragomir la cunoştinţa electoratului brăilean, a celui care l-a trimis în Parlamentul României, activitatea lui din Camera Deputaţilor? Nu, bineînţeles că nu! În schimb, Dragomirul de Brăila, din poziţia de deputat, este pasionat de administraţia brăileană. Să vedem cum!

Dragomirul dă un prim atac la cei care – şi nu sunt puţini! – au criticat vehement modul cum Simionescu vrea să facă două sensuri giratorii în Brăila, alocând pentru acestea sume exorbitante. Dragomirul brăilean este ironic şi insolent. El recomandă celor care intervin în aceste cazuri să se abţină dacă nu au studii de specialitate şi să bage de seamă că atunci când măsori un sens giratoriu e important ce metru foloseşti. Buuun! Mic scenariu, acum! Deci, să ni-l închipuim de Marian Dragomir patron, administrându-şi proprii bani. Dragomirul primeşte o comandă pentru o lucrare evaluată de beneficiar la 5 lei. Dragomirul îi cere proiectantului să-i facă lucrarea pe indicatori tehnici şi economici. Proiectantul se execută şi lucrarea iese la 10 lei. Ce va face Dragomirul în acest caz? Va băga 10 lei într-o lucrare pentru care primeşte 5 lei? Va spune că asta e, proiectantul proiectează, că este calificat pentru asta, în timp ce el, patronul, nu este specialist pe proiectare? Vă asigur că nu! Dragomirul, feroce şi grijuliu cu proprii bani, îi va trage un şut în fund proiectantului până ce acesta va configura nişte indicatori tehnico-economici care să aducă lucrarea la acea sumă care să-i permită lui, Dragomirului Limbă Lată, să aibă profit. Dar acum să ne gândim: cine este „patronul” banilor pe care Primăria sau Consiliul Judeţean îi freacă după bunul lor plac? Păi „poporul brăilean”, el e „patronul”. Şi dacă poporul ăsta brăilean constată că o lucrare făcută din banii lui este plătită cu 3,5 miliarde în timp ce lucrarea ar putea costa 2 sau 3 sute de milioane, ce va face? Va tăcea din gură pentru că nu are calificarea, că nu are şcoli care să-i permită să se pronunţe? Păi asta e logica Dragomirului de Brăila! Chiar dacă în joc sunt banii tăi, n-ai voie să vorbeşti dacă n-ai „studii” şi „calificări”! Şi nu mai continui cu peroraţiile tânărului socialist…

Se anunţă vremuri grele, grele de tot, iar radicalizarea discursului socialist din Brăila va fi principalul lor catalizator. Vin la putere noii utecişti. Hoţomanii vechi, comuniştii bătrâni, moşteniseră psihologic ceva din vechile obiceiuri de viaţă: pâinea se mănâncă pe rând, fiecare să aibă răbdare la ciordit, vine rândul fiecăruia dar la o anumită vârstă, averea se face într-o viaţă etc etc. Noii utecişti, în schimb, vor totul acum, pe loc, chiar în momentul ăsta. N-au nicio treabă cu ziua de mâine, vor bani, maşini, femei şi putere astăzi, acum, pe loc, urgent şi fără scrupule!

Istoria este imprevizibilă! Mulţi dintre noi nu vor apuca să-ivadă epitafurile. Sentinţele morale ale Istoriei se aplică, de cele mai multe ori, în chei subtile, de nepriceput câteodată. Dar un lucru e sigur: chiar fără s-o ştim noi, Dragomirii Limbi Late, de oriunde, vor da piept cu Istoria, iar cu aceasta nu prea merge să fii ironic.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •