În cursul zilei de joi, 12 ianuarie 2017, pe baza autorizațiilor emise de către instanță, sub coordonarea procurorilor, polițiști ai Poliției Sectorului 1 — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, precum și lucrători ai Serviciului de Acțiuni Speciale au efectuat 47 percheziții domiciliare la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, respectiv la domiciliile unor persoane fizice, pe raza municipiului București și a județelor Brăila, Ilfov, Prahova și Sibiu.
În continuarea cercetărilor în cauza având ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală de către societăți comerciale care activează în domeniul IT și în cel al construcțiilor, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Dumitrache Lucică, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în forma complicității.
În cursul zilei de vineri, inculpatul Dumitrache Lucică a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, cererea procurorilor fiind admisă. De asemenea, în cauză a fost pusă în mișcare acțiunea penală și față de un număr de nouă administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii mai sus menționate. Față de 6 dintre aceștia procurorii au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Probele administrate au relevat faptul că inculpatul Dumitrache Lucică a creat un circuit financiar complex, format din aproximativ 30 de societăți comerciale cu comportament fiscal de tip ‘fantomă’, care emiteau facturi fiscale prin care se atesta efectuarea de operațiuni nereale. Acestea se înregistrau în contabilitatea firmelor ce alimentau acest circuit evazionist pe cheltuieli, în speță cele nouă societăți comerciale ce activau în domeniile anterior precizate.
Totodată, după retragerea din conturile societăților comerciale a sumelor încasate, o parte din bani se restituia celor nouă inculpați ce aveau calitatea de administratori ai firmelor.
În urma perchezițiilor efectuate în cursul zilei de ieri pe raza municipiului București, a județelor Ilfov, Prahova, Brăila și Sibiu au fost identificate și ridicate o serie de bunuri precum: documente contabile, medii de stocare, carduri bancare, precum și suma de aproximativ 98.000 de euro.
Reamintim că prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 64.578.039 lei, echivalentul a 15.800.000 euro.
În vederea recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unui număr de 58 de imobile, evaluate la suma de 49.165.000 lei, echivalentul a aproape 10.900.000 euro, precum și asupra unui număr de 56 de conturi bancare.
Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt și de drept.