
Două tramvaie scoase din uz urmează să fie postate la capetele străzii Mihai Eminescu, unul în dreptul Teatrului “Maria Filotti”, iar celălalt la intrarea dinspre Bulavardul Al. I. Cuza. Tramvaiele vor fi acoperite cu fotografii de epocă, respectiv cu picturi reprezentând motive tradiţionale ale comunităţilor etnice din Brăila. Iniţiativa aparţine Asociaţiei “Coloreria” și are sprijinul primăriei pentru implementarea acestui proiect.
Strada Mihai Emiescu, pe vremuri principala zonă de promenadă a oraşului, ar putea recăpăta o parte din farmecul de altădată, graţie unui proiect implementat de Asociaţia “Coloreria”, în colaborare cu Primăria Brăila. Tramvaiele fac parte dintr-un lot mai vechi, deja scos din uz, al “Braicar” SA.
Ideea a fost salutată de Primăria Brăila, iar “Braicar” a fost de acord să doneze două dintre tramvaiele scoase din uz. Intenţia este ca până la jumătatea lunii august, de Zilele Brăilei, cele două tramvaie să fie amplasate pe strada Mihai Eminescu.
Tramvaiul dinspre Bulevardul Al. I. Cuza va avea ca tematică multiculturalitatea brăileană, urmând a fi pictat pe exterior cu motive tradiţionale specifice fiecărei etnii din Brăila – româneşti, lipoveneşti, turceşti, rome etc. De asemenea, iniţiatorii proiectului şi-ar dori ca în interior să fie amplasate manechine “îmbrăcate” cu costume tradiţionale reprezentative pentru fiecare etnie conlocuitoare a oraşului. Şi în acest tramvai ar urma să fie organizate diverse manifestări dedicate etniilor brăilene, fiecare comunitate urmând să îşi etaleze muzica tradiţională şi alte obiceiuri specifice.
Tramvaiele au câte 11 metri lungime şi câte 20 de tone fiecare. Ele vor fi aşezate pe şine. Ambele tramvaie vor fi poziţionate în aşa fel încât să permită pătrunderea autospecialelor de pompieri sau ale Ambulanţei pe strada Mihai Eminescu. Aceste tramvaie vor rămâne pe locurile unde vor fi amplasate cel puțin un an, conform declarațiilor primarului Marian Dragomir.
Aceasta nu este prima acțiune pe care Asociația Coloreria o desfășoară în Brăila. Anul trecut, în luna iunie, au vopsit în culori tradiționale stația de tramvai de la Parcul Monument, iar în septembrie, înaintea începerii anului școlar, au dat o altă față gardului de la Școala Fănuș Neagu.